У Харкові Служба розшуку відновила втрачений під час ІІ світової війни родинний зв’язок

У Харкові Служба розшуку відновила втрачений під час ІІ світової війни родинний зв’язок

«Зник безвісти» – всього два слова, а біль невідомості на все життя» , – каже зі сльозами на очах мешканка Харкова Терехова Лариса Юхимівна.

Їй було лише три роки, коли під час Другої світової війни прийшла звістка, що її батько Черкашен Юхим Григорович, військовослужбовець, зник безвісти. Болісне занепокоєння переслідувало Ларису Юхимівну все її життя. Основною причиною тривалих невдач у пошуках була заборона розкривати архівні матеріали часів Другої світової війни.

І лише зараз, коли оприлюднили інформацію на офіційних сайтах і дозволили використовувати дані, з’явилася можливість віднайти інформацію про батька. Завдяки діяльності Служб розшуку Товариств Червоного Хреста України та Польщі серед невідомих солдат вдалося знайти дані про долю батька Лариси Юхимівни. Служба розшуку встановила, що Черкашен Юхим Григорович загинув у таборі військовополонених під час Другої світової війни. Його пам’ять увічнена, прізвище внесено до реєстру воїнів, яких поховали на радянському військовому цвинтарі у  м. Пшемисль (Польща).

«У мене велика родина – доньки, онуки, правнуки. Тепер вони знають про мого батька, їх діда і прадіда, можуть вклонитися на місці його вічного спочинку і вшанувати пам’ять, – розповідає Лариса Юхимівна. – Я дуже вдячна Червоному Хресту за таку можливість».

Share this post