Допомога мігрантам на Закарпатті

Допомога мігрантам на Закарпатті

Одним із завдань Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України є здійснення діяльності по розшуку та відновленню родинних зв’язків, втрачених під час сучасних міграційних процесів у світі. «Мігрант» у контексті Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – людина, яка перетнула кордон іншої держави незалежно від її правового статусу (біженець, нелегальні мігранти, заробітчани тощо). Діяльність Служби розшуку здійснюється абсолютно незалежно від національного походження чи державної належності особи.

Товариство Червоного Хреста України вже понад 20 років за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста реалізує гуманітарну «Програму з відновлення родинних зв’язків і співпраці з консульськими установами для нерегулярних мігрантів, затриманих в Україні». Працівники Служби розшуку підтримують та допомагають особам, які незаконно перетнули кордон країни і перебувають у пунктах тимчасового утримання Державної прикордонної служби. Зокрема, Служба розшуку намагається допомогти мігрантам зв’язатися з рідними, встановлює контакти з дипломатичними представництвами країни їх походження, забезпечує їх предметами і речами першої необхідності. Також під час регулярних візитів у пункти тимчасового перебування мігрантів здійснюється незалежний моніторинг умов перебування мігрантів, аби не було порушення прав людини.

З 1997 року Товариство Червоного Хреста України співпрацює з Чопським і Мукачівським прикордонними загонами.

За цей час Служба розшуку:

  • допомогла мігрантам здійснити більше 25 тисяч дзвінків рідним,
  • передала більше ніж 2 тисяч листів родичам на батьківщині,
  • надала гуманітарної допомоги на суму понад 300 тисяч гривень.

У зв’язку із карантинними заходами через пандемію COVID-19 на території центрів тимчасового перебування мігрантів формат роботи був змінений: візити до місць перебування мігрантів у затриманні тимчасово призупинили. Наразі зосереджена робота на профілактиці поширення коронавірусної інфекції. Серед затриманих розповсюджують інформаційні матеріали Товариства Червоного Хреста України щодо COVID-19. Також за фінансової підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста та з резервів Товариства були придбані засоби індивідуального захисту: 3000 пар рукавичок, 1723 масок, 15 л. дезінфектору та передані мігрантам.

Протягом квітня 2021 року координатор Програми з відновлення родинних зв’язків Закарпатської обласної організації Товариства Марія Кітченко передала нашим партнерам з Чопського і Мукачівського прикордонних загонів гуманітарну допомогу для мігрантів: 35 розкладушок, 100 подушок та 80 шерстяних ковдр, а для дітей – дитячі ванни, стільці для харчування та манежі. Всього передано за квітень гуманітарної допомоги на загальну суму у 13 тисяч гривень.

Share this post