Червоний Хрест України розробляє нову Стратегію розвитку волонтерства

Червоний Хрест України розробляє нову Стратегію розвитку волонтерства

Однією з важливих подій для Товариства Червоного Хреста України є  Міжнародний день волонтера, який  щороку відзначають 5 грудня. Волонтери – опора суспільства. Вони активні члени громади, які беруть участь у вирішення соціальних проблем і вносять кардинальні зміни у суспільство. У всьому світі саме волонтери перебувають на передовій під час реагування на будь-які гуманітарні виклики, і наша країна – не виключення.

Вже понад 100 років волонтери є головною складовою Червоного Хреста України, які за власним покликом і бажанням допомагають людям змінюють світ на краще. Вони одні із перших допомагають тим, хто вкрай цього потребує. Щоб правильно та своєчасно надавати необхідну допомогу, від якої іноді залежить чиєсь життя чи добробут – потрібні спеціальні знання і навички. Тому Товариство Червоного Хреста України разом з партнерами почали будувати систему молодіжного лідерства і волонтерства, щоб у кожного волонтера була «дорожня карта дій» для підтримки своєї громади відповідно до її потреб.

Більш того, наразі розробляється нова Стратегія розвитку волонтерства на 2021-2025 роки. Це важливий документ, який окреслює основні цілі та пріоритети у волонтерському розвитку на найближчі 5 років. Одним із стратегічних  направлень стане розвиток спонтанного волонтерства, особливо під час підготовки і реагування на надзвичайні ситуації, а також побудова корпоративного волонтерства.  Особлива увага приділятиметься популяризації та діджиталізації волонтерської діяльності.

Важливо, що до створення документу долучилися співробітники і волонтери Товариства різних рівнів з усіх регіонів, а також наші партнери – представники громадських організацій, державного сектору та соціально відповідального бізнесу, у тому числі Павло Розенко, голова правління Центру соціального і гуманітарного розвитку «HumanHubUA» та Уповноважена президента України з питань волонтерської діяльності Наталія Пушкарьова, яка запевнила, що держава максимально сприятиме Товариству Червоному Хреста України у розвитку волонтерства.

«Волонтерство в Україні має багаті історичні та культурні традиції. Проте, допомога постраждалим від збройного конфлікту, підтримка соціально незахищених верств населення, медичних працівників та благоустрій громадського простору – стають головними напрямами роботи сучасного волонтерства в Україні», – зазначив голова правління Центру соціального і гуманітарного розвитку «HumanHubUA» Павло Розенко.

Він також підкреслив, що ситуація в Україні вимагає терміново розглянути шляхи збільшення кількості волонтерів, шляхом проведення широкої просвітницької кампанії на всіх рівнях, залученням громадянського суспільства і міжнародних організацій.

«У таких умовах розробка Стратегії розвитку волонтерства Червоного Хреста України на 2021-2025 роки має важливе стратегічне значення для держави, організації в цілому, регіональних екосистем, місцевих осередків та особисто волонтерів. Стратегія має відповідати принципам і цінностям Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця й дотримуватися їх 7 Основоположних принципів», – наголосив Павло Розенко.

Товариство Червоного Хреста України робитиме все можливе задля того, щоб забезпечити волонтерам сприятливі умови для діяльності, адже їхня щоденна праця та сучасні ідеї – поштовх до подальшого розвитку.

«Розвиток волонтерського напрямку та турбота про волонтерів – яких у Червоному Хресті майже три тисячі – для нас незмінний пріоритет. Адже вони – потужна сила, яка дійсно змінює світ на краще. Саме волонтери віддано допомагають людям, які зазнали впливу збройного конфлікту, постраждали від стихійного лиха або опинилися у складних життєвих обставинах. Ми пишаємося ними!»,  – зазначив генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України Максим Доценко.

Share this post