В Україні припинено неправомірне використання емблеми Червоного Хреста

В Україні припинено неправомірне використання емблеми Червоного Хреста

Вперше за період незалежної України прийнято судове рішення, згідно з яким припинено неправомірне використання емблеми Червоного Хреста.

Таке рішення було прийнято 3 листопада 2020 року у Господарському суді Житомирської області завдяки зусиллям фахівців провідної юридичної фірми в Україні «Ілляшев та Партнери».

Зазначимо, що тривалий час одна із великих мереж медичних центрів в Україні у своїй діяльності, використовувала зображення червоного хреста на білому тлі як власну торгову марку, розміщувала її на вивісках своїх медичних закладів, на сайтах, в рекламі та документації. Подібне використання емблеми є порушенням законів України «Про Товариство Червоного Хреста України» та «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристала в Україні».

На відміну від інших благодійних організацій, Червоний Хрест України має особливий мандат, володіє гуманітарною ініціативою як член Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, здійснює свою діяльність на основі вищевказаних законів, що надають Товариству та його представникам в Україні право на використання зображення червоного хреста.

«Ми будемо і надалі відстоювати права Товариства Червоного Хреста України, як би складно це не було, адже емблема Червоного Хреста використовується, як символ захисту під час збройних конфліктів та як розпізнавальний знак приналежності до Міжнародного Руху Червоного Хреста в мирний час. Емблема ні в якому разі не може використовуватись в комерційних цілях будь-яких компаній», – заявив Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України.

Варто зазначити, що юридична фірма «Ілляшев та Партнери» представляли інтереси Червоного Хреста України в суді Pro bono (тобто добровільно і безкоштовно), адже фірма соціально відповідальна і розуміє надзвичайно важливу місію Товариства.

Висловлюємо щиру вдячність юридичній фірмі «Ілляшев та Партнери». Завдяки адвокату Дмитру Нікулеско, юристу Олені Середі, під керівництвом партнера юридичної фірми «Ілляшев та Партнери» Михайла Ілляшева було відстояно у суді права Товариства. Відтепер мережа медичних закладів припинить неправомірне використання емблеми Червоного Хреста.

P.S. Якщо ви виявили порушення щодо правомірності використання символіки Товариства Червоного Хреста України, Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця або Червоного Кристала, просимо повідомити нас, надіславши лист на е-mail: national@redcross.org
або звернувшись на офіційну сторінку в соціальній мережі – https://www.facebook.com/RedCrossUkraine/

Share this post