Діяльність патронажних сестер на Луганщині

Діяльність патронажних сестер на Луганщині

Принести медикаменти і продукти, вислухати, підтримати, врятувати від фізичного і душевного холоду. Все це для своїх підопічний роблять патронажні сестри Товариства Червоного Хреста України.

Патронажна служба існує в Товаристві Червоного Хреста України з 1961 року, тобто протягом 55 років. Спочатку це була медична патронажна служба, яка надавала послуги саме медичного характеру за призначенням лікаря. Медичні сестри Червоного Хреста приходили додому до людей, які не могли відвідувати поліклініку – маломобільних, людей з інвалідністю, ветеранів. Але, нажаль, з 2016 року такі патронажні служби залишилися без державного фінансування.

“З огляду на події, які відбуваються в Луганській і Донецькій області, Міжнародний Комітет Червоного Хреста підтримав проєкт “Патронажна служба” і продовжує його фінансувати. Проєкт почав роботу на територіях, підконтрольних уряду України в 2017 році. Тепер це соціально-побутові послуги, допомога в побуті. Для наших підопічних це життєво необхідна допомога. Порядку 20 чоловік прикуті до ліжка, багато хто живе у віддалених селах, буває, що на вулиці залишається один будинок. Наші співробітники йдуть до них і взимку, і влітку, і в дощ, і в сніг, долаючи величезні відстані. Люди чекають приходу патронажної сестри і щоб поспілкуватися, адже всі підопічні – люди самотні або умовно самотні “, – говорить фахівець Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України Тетяна Сарапулова.

Зараз в Луганській області працюють 30 патронажних сестер. Вони надають допомогу 175 людям. Про свої складнощі і радощі розповіли детальніше “Восточному варианту”.

Share this post