12 вересня – Всесвітній день надання першої допомоги

12 вересня – Всесвітній день надання першої допомоги

Сьогодні Всесвітній день надання першої допомоги, який проводиться щорічно в другу суботу вересня. Запровадила його Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у 2000 році. Відтоді у 192 країнах світу, саме в цей день, людям нагадують про важливість вміти надати першу допомогу щоб врятувати чиєсь життя. Цього року темою Дня першої допомоги –  є «Адаптація проведення тренінгів з першої  допомоги під час пандемії». В усіх куточках країни досвідчені інструктора, тренери та волонтери з першої допомоги звертатимуть увагу місцевих жителів до потреб у навчанні першої допомоги під час спалаху пандемії COVID-19 та посилюватимуть обізнаність людей про соціально-небезпечні захворювання.

А тепер трішки історії

У 1859 році Анрі Дюнан, молодий швейцарський підприємець, випадково став свідком жахливих страждань поранених після битви біля Сольферіно, яка розгорнулася між військами Італії, Австрії та Франції. На полі бою залишалися тисячі поранених без допомоги. Вражений від побаченого Дюнан вирішує створити систему добровільних  товариств, які могли б допомагати пораненим під час війни. Він організував з місцевим населенням тимчасові пункти першої допомоги для всіх постраждалих і забезпечував їх необхідними матеріалами. У 1863 році з’являється на світ його книга «Спогади про Сольферіно», яка стала передумовою заснування Міжнародного комітету Червоного Хреста. Подія, яку висвітлив Анрі Дюнан у своїй книзі, продемонструвала людям, що незалежно від їх роду діяльності важливо вміти надавати першу допомогу. Після створення Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця національні товариства активно розвивають програми першої допомоги та навчають людей по всьому світу.

Навчання надання першої допомоги в Україні

Товариство Червоного Хреста України (ТЧХУ )навчає людей першій допомозі з 1918 року, тобто з дня свого створення. Навчання відбувається у форматі майстер-класів (2-3-годинних) або 6- чи 12-годинних сертифікованих тренінгів.

Навчальні програми ТЧХУ сертифіковані Глобальним референc-центром Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в яких дотримано останні міжнародні рекомендації щодо надання першої допомоги та реанімації, які враховують роботу Міжнародного комітету зв’язку з реанімації (ILCOR).

Отримані по завершенню тренінгів сертифікати визнаються у 192 країні світу, де діють національні товариства Червоного Хреста.

Червоний Хрест України регулярно готує кваліфікованих спеціалістів, які навчають основам надання першої допомоги. Наразі викладацький склад налічує 294 інструктора, 44 тренера і одного майстер-тренера.

В 2019 році наші тренінги відвідало:

  • 6-годинні – 8 779 осіб;
  • 12-годинні – 4 155 осіб;
  • 48-годинні – 117 осіб;
  • майстер-класи – 66 232 особи.

Ми турбуємося, аби ви мали можливість отримати якісні знання з першої допомоги та навчилися допомагати собі та рідним!

Звертайтеся до обласних організацій Товариства Червоного Хреста України і реєструйтеся на тренінги з першої допомоги. Детальну інформацію та контакти обласних організацій ви знайдете за посиланням – http://redcross.org.ua/fat/

Share this post