Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 62–63: січень — лютий 2020

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 62–63: січень — лютий 2020

03Коронавірусна інфекція COVID-19

У смт. Нові Санжари (Полтавська обл.), де у медичному центрі перебувають 72 людини, евакуйовані з Китаю, і 22 члени екіпажу та супроводжуючого медичного персоналу, чергують співробітники й волонтери загону швидкого реагування ТЧХУ. Вони відповідають за координацію, прийом, облік і передання допомоги людям у обсервації. За перший тиждень було зібрано та передано допомоги на майже 287 тис. грн. Також ТЧХУ входить до тимчасових протиепідемічних комісій при обласних державних адміністраціях (ОДА) та координує дії з Уповноваженим Президента з питань волонтерської діяльності. Для інформаційної роботи на національному рівні Товариством створено відео та друковані матеріали з профілактики COVID-19. Відео-ролики транслюються на телебаченні та в соціальних мережах, зокрема, у Facebook і YouTube охоплено понад 720 тис. користувачів. Плакати поширюються через ОДА, Державну прикордонну службу, на вокзалах і залізничному транспорті, у поштових відділеннях. Усього видано друком 35 тис. плакатів і 87,5 тис. кишенькових пам’яток-календариків. Макети опубліковані на сайті ТЧХУ для вільного використання.


turk-presОфіційний візит Віце-президента МФТЧХ і ЧП

Україну з офіційним візитом відвідав Віце-президент Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФТЧХ і ЧП), Президент Турецького Червоного Півмісяця, доктор Керем Кінік. 24 лютого Червоний Хрест України і Турецький Червоний Півмісяць підписали меморандум про співпрацю та порозуміння. Це – ще один крок на шляху корисного для обох партнерів обміну досвідом і співробітництва. Партнери також зустрілися з представниками Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, аби обговорити подальшу співпрацю. Разом з Генеральним директором Національного комітету ТЧХУ, іноземна делегація відвідала Донеччину, де ознайомилася з роботою місцевих організацій Товариства.


lg-ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу при надзвичайних ситуаціях і на масових заходах по всій країні. Зокрема, 19 січня на Київщині волонтери Бориспільського ЗШР забезпечили підтримку рідних, колег і друзів екіпажу збитого в Тегерані рейсу PS-752. Зафіксовано 20 звернень: запаморочення, порушення серцевого ритму, зміни артеріального тиску. Волонтери працювали злагоджено разом з медиками міжнародного аеропорту «Бориспіль». Цього ж дня волонтери інших загонів надавали першу допомогу у місцях купання на Водохреща: встановлювали намети, пригощали гарячим чаєм людей, які купалися, і рятувальників. Такі чергування відбулися на 15 локаціях у Києві, Одесі, Херсоні, Миколаєві, Рівному та в Донецькій і Луганській областях. У них взяли участь 89 волонтерів, які надали першу допомогу 30 постраждалим.


87269987_2538647656247452_5568258132410368000_oГуманітарна допомога

Наприкінці минулого року на Луганщині масштабна пожежа в Старобільському обласному психоневрологічному інтернаті забрала життя 4 людей, 70 були евакуйовані. Ущент вигорів один із корпусів закладу, його відновлення ще триває. Для швидшого повернення інтернату до повноцінної роботи, Національний комітет ТЧХУ передав до Старобільська 50 ковдр і 50 наборів постільної білизни. Оперативну доставку гуманітарної допомоги безкоштовно забезпечила компанія «ІнТайм», що є партнером Червоного Хреста з 2017 року.


volyn-dfДопомога закладам охорони здоров’я

Наприкінці листопада волонтери ЗШР провели моніторинг потреб населення в межах розведення військ на сході України. Виявилося, що одна з потреб – нестача ліків у фельдшерсько-акушерському пункті (ФАП) і амбулаторії. 13 січня ЗШР Луганської області передав медикаменти в ФАП у Золотому-4. А 21 січня волонтери ЗШР Донецької обласної організації передали ліки до амбулаторії Миколаївської сільської ради. Загальна сума препаратів і медичного приладдя склала понад 38 тис. гривень. Це були антибіотики, препарати для людей із цукровим діабетом і захворюваннями серця, обладнання для забору крові та перевірки рівня холестерину, глюкометр, рукавички, дезинфікуючі засоби тощо. Тепер місцеві медики зможуть допомагати людям ще ефективніше.


fat-podilНавчання першій допомозі

8–12 січня на Івано-Франківщині пройшов навчально-тренувальний збір юних рятувальників «Школа безпеки», участь у якому взяли понад 170 дітей з різних куточків України. Представники ТЧХУ традиційно відповідали за навчання дітей першій допомозі та суддівство відповідного етапу змагань. 28–29 січня на Донеччині інструктори Мар’їнської районної організації Червоного Хреста провели тренінг з першої допомоги для співробітників пожежно-рятувального загону ДСНС України. В Подільському районі міста Києва продовжує діяти «Дитяча академія першої допомоги» ТЧХУ. Програма навчання розрахована на дітей різних вікових груп і враховує їхні особливості фізичного та психічного стану. Значна увага приділяється інтерактивним методам навчання, що збільшують ефективність запам’ятовування матеріалу. Проект реалізується за підтримки Данського Червоного Хреста.


dn-pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Так, на Донеччині стареньких вчили користуватися комп’ютером. У Луганській області для підопічних ТЧХУ діє гурток з вивчення англійської мови. В Миколаєві малеча опанувала створення оригінальних вітальних листівок до Дня Святого Валентина. На Київщині творчі заняття для дітей почали проводитися у місті Сквира.


dn-drrТехногенні ризики на сході України

ТЧХУ разом із партнерами продовжує впроваджувати проект «Зменшення вразливості щодо ризиків надзвичайних ситуацій на сході Україні». 15–17 січня у Маріуполі (Донецька обл.) пройшов тренінг зі зменшення ризиків надзвичайних ситуацій на рівні громад, у якому взяли участь представники Волноваської районної державної адміністрації та місцевої влади – 12-ти населених пунктів Волноваського району. Учасники оцінювали загрози різноманітного характеру, вразливості, ресурси та діючі на території служби й організації. Наприкінці січня в смт. Ольгинка пройшли тренінги з першої допомоги та першої психологічної допомоги, участь у яких взяли працівники Ольгинського дитячого садочку та школи.


dsc_4918_o-1Міжнародне гуманітарне право

15–16 лютого в Києві відбувся перший національний збір тренерів і майстер-тренерів ТЧХУ з міжнародного гуманітарного права (МГП). Учасники презентували підсумки своєї діяльності за 2017–2019 роки, обмінялися досвідом, поглибили знання з МГП і методики викладання. Лекторами заходу були такі авторитетні фахівці як радник Президента ТЧХУ з МГП Тимур Короткий, головний юридичний радник делегації Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ) в Україні Маріана Чакон Лозано, представник Української Гельсінської спілки з прав людини Максим Єлігулашвілі.


mmbМобільні медичні бригади

Мобільні медичні бригади ТЧХУ працюють у Луганській і Донецькій областях вздовж лінії розмежування конфлікту та у місцях, де люди тимчасово мають обмежений доступ до медичних послуг. За 2017–2019 роки допомогу – медичні послуги та медикаменти – отримали 150 тис. осіб. Спеціалізовані автомобілі обладнані портативними електрокардіографами, приладами для вимірювання цукру, артеріального тиску, мобільними системами ультразвукової діагностики. В бригаді працюють досвідчені фахівці: лікарі та медсестри. Програма діє за підтримки Австрійського Червоного Хреста і МКЧХ.


фото-ЛьвівСлужба розшуку

17 січня у Львові Служба розшуку ТЧХУ у співпраці з МКЧХ провели зустріч 35-ти родин зниклих безвісти з Волині, Львівщини, Івано-Франківської та Рівненської областей. Учасники спілкувалися, підтримували одне одного та ділилися власним досвідом подолання проблем. Представник МКЧХ розповів про роботу асоціацій родин зниклих безвісти після конфлікту на Балканах. Присутні обговорили переваги таких асоціацій, особливості їх створення та результативної діяльності.


lhПідтримка домогосподарств

Програма «Підтримка домогосподарств» була започаткована ТЧХУ за підтримки МФТЧХ і ЧП у 2017 році в Донецькій і Запорізькій областях, а після успішного впровадження – продовжена і в інших регіонах. За 2017–2019 роки підтримку отримали 839 домогосподарств наступних категорій: багатодітні сім’ї, люди з інвалідністю, одинокі годувальники, домогосподарства, які опікують людей похилого віку, сім’ї з низьким доходом і безробітними. Всього допомогу отримали 2819 осіб, загальна сума покриття програми – 26 067 730 грн.

Share this post