Червоний Хрест долучився до повернення на Батьківщину останків воїнів Другої світової

Червоний Хрест долучився до повернення на Батьківщину останків воїнів Другої світової

Друга світова війна закінчилася майже 75 років тому, але й до сьогодні бійці повертаються додому з полів битви.

У 2015–2016 роках неподалік урочища «Зелена Брама», що у Новоархангельському районі Кіровоградської області, під час науково-пошукових експедицій були знайдені військові поховання з останками бійців Робітничо-Селянської Червоної Армії, які загинули у липні-серпні 1941 року.

Експертами Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України в результаті копіткої роботи було розшифровано знайдені медальйони та встановлено прізвища загиблих воїнів: рядового Дружкова Олексія Івановича (1921 р. н.), молодшого сержанта Сєдих В’ячеслава Микитовича (1919 р. н.). Пошуковцями встановлено, що загиблі були уродженцями колишньої Російської Радянської Федеративної Соціалістичної Республіки.

2 лютого 2020 року в Національному військово-історичному музеї України з усіма військовими почестями відбулася церемонія передачі представникам проекту «Дорога додому» останків цих загиблих та останків молодшого лейтенанта Єгурнова Акіма Івановича (1922 р. н.), який був первинно похований на території Волинської області. Бійців перезахоронять на батьківщині в Іванівській, Воронезькій та Орловській областях Росії.

Представники Національного комітету та волонтери Товариства Червоного Хреста України взяли участь у цьому важливому та урочистому заході. Співробітник Служби розшуку у своєму виступі зазначила про надзвичайно важливу роботу, яку проводять пошуковці «Зеленої брами» та Служби розшуку Товариства задля встановлення долі воїнів, які зникли безвісти в роки Другої світової війни, щоб повернути імена полеглих з небуття – адже кожна мати, дружина, син чи донька мають право знати, де знайшла свій вічний спокій їх рідна людина, яка віддала своє життя за батьківщину.

Водночас представники проекту «Дорога додому» передали останки двох військовослужбовців, офіцерів Робітничо-Селянської Червоної Армії, уродженців України, які загинули під час Другої світової війни на території Ленінградської та Новгородської областей, для їх поховання у рідній землі Чернігівщини та Буковини (Чернівецька область).

Share this post