Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 60–61: листопад — грудень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 60–61: листопад — грудень 2019

DSC_0135Відзначення медичних сестер

Медаль імені Флоренс Найтінгейл – найпрестижніша міжнародна нагорода медичних сестер, якої удостоєні 1 517 медиків у світі. В Україні 23 медичні сестри були увінчані відзнакою за виняткове милосердя у повоєнний і мирний час у період до 2011 року. 17 грудня 2019 року відбулася церемонія нагородження ще двох медичних сестер, які заслужили її своєю роботою та допомогою постраждалим від збройного конфлікту на Сході України. Це пані Валентина Басова, голова Дніпровської та Хортицької районної організації Червоного Хреста в Запорізькій області та пані Наталія Яковлева, голова Станично-Луганської районної організації Червоного Хреста в Луганській області.


ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу при надзвичайних ситуаціях (НС) і на масових заходах по всій країні. 31 жовтня ввечері в центрі Києва сталася пожежа у 6-поверховому житловому будинку, внаслідок чого з приміщення було евакуйовано близько 40 мешканців. ЗШР Національного комітету надав евакуйованим першу психологічну допомогу та забезпечив ковдрами. Також Червоний Хрест підтримував гарячим чаєм вогнеборців, які ліквідували пожежу протягом 4 годин. 4 грудня масштабна пожежа виникла в Одеському коледжі економіки, права та готельно-ресторанного бізнесу, де тривав навчальний процес. З перших годин на місці НС чергували волонтери місцевого ЗШР, які надавали першу допомогу та психосоціальну підтримку постраждалим, забезпечували роботу пунктів обігріву та харчування, мобільного банку теплого одягу та взуття, надавали іншу допомогу постраждалим і рятувальникам. У Києві 17 грудня під час сутичок біля Верховної Ради ЗШР Національного комітету надав першу допомогу 16 постраждалим, серед яких – представники протестувальників і правоохоронців.


DSC_0063Гуманітарна допомога

Наприкінці листопада Національний комітет передав 3 інвалідні візки на пункт пропуску в Станиці Луганській (Луганська обл.), який щодня перетинають тисячі людей. Тепер волонтери ТЧХУ, котрі постійно чергують на локації, встигають допомагати більшій кількості маломобільних осіб, а підопічні витрачають на перехід значно менше зусиль і часу. У грудні на Київщині 160 людей (у т. ч. 54 дитини) з числа внутрішньо переміщених осіб, які тимчасово мешкають на базі відпочинку, раптово залишилися без опалення та електроенергії. З недоторканного запасу Червоного Хреста їм було доставлено електрогенератор, термопот та 160 ковдр. Як зазначили отримувачі допомоги, саме цих речей бракувало найбільше.


fatНавчання першій допомозі

Завдяки інструкторам Товариства все більше людей опановують навички надання першої допомоги. Напередодні зимових канікул, коли традиційно зростає кількість нещасних випадків за участі дітей, волонтери активно проводять навчальні заходи для школярів. Наприклад, 25 листопада Тернопільська обласна організація провела такий майстер-клас для першокласників однієї зі шкіл міста. Надавати першу допомогу навчилися й учні молодших класів міста Гірське (Луганська обл.). У Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) аналогічний майстер-клас пройшли старшокласники. А в Закарпатській обласній організації підготували нових кандидатів у інструктори з першої допомоги, які після сертифікації зможуть проводити тренінги самостійно.


pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Завдяки Луганській обласній організації в селах Співаківка та Трьохізбенка з’явилися клуби активного довголіття. На Донеччині старенькі навчилися користуватися комп’ютером. У Харкові маленькі пацієнти протитуберкульозного санаторію виготовили з паперу новорічні капелюхи. Вінницька малеча опанувала техніку ліплення з полімерної глини. Миколаївська та Запорізька обласні організації влаштували для підопічних дітлахів веселий День Святого Миколая.


drr-novoluhanskeТехногенні ризики на сході України

ТЧХУ продовжує впроваджувати проект «Зменшення вразливості щодо ризиків НС на сході Україні», що фінансується Департаментом з питань гуманітарної допомоги та захисту цивільного населення Європейського Союзу (ЕСНО). Зокрема, у грудні на Донеччині 19 мешканців селища Новолуганське взяли участь у тренінгу зі зниження ризиків у НС, що включав такі сесії: оцінка загроз, вразливостей і ресурсів селища; картографування; аналіз ризиків; складання плану реагування на надзвичайні ситуації на рівні громади. Представники громади нанесли на карту джерела загроз, вразливості та ресурси Новолуганського. Ще одним практичним результатом тренінгу стало заповнення матриці ризиків і розробка 2-х варіантів плану реагування на НС, а також системи оповіщення селян. На Луганщині мешканці міста Золоте-2 взяли участь у тренінгу з першої психологічної допомоги. Вони опанували алгоритм надання першої психологічної допомоги та застосували здобуті знання у рольовій грі під наглядом кваліфікованих наставників.


ihl-ksМіжнародне гуманітарне право

11 грудня у Херсонській академії неперервної освіти відбувся тренінг-лекторій з міжнародного гуманітарного права (МГП) для вчителів історії та права області. Учасники дізналися історію та структуру Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця й основи МГП. Вчителі отримали навчальні матеріали з МГП, що допомагатимуть їм розповсюджувати набуті знання серед учнів. Херсонська обласна організація Товариства планує продовжувати співпрацю з Херсонською академією неперервної освіти, адже розповсюдження знань з МГП – запорука його дотримання під час збройного конфлікту.


DSC_0496Організаційний розвиток

9-10 грудня у Вінниці проходив Форум з розвитку організацій ТЧХУ, участь у якому взяли волонтери та працівники обласних і районних організацій. Два дні вони обмінювалися досвідом і відпрацьовували навички, необхідні для розвитку співробітництва на місцевому рівні. Протягом форуму представники організацій розглянули такі теми: правила ефективної презентації проектів, залучення волонтерів до налагодження співробітництва, успішні практики допомоги підопічним за підтримки місцевої влади, взаємодія з об’єднаними територіальними громадами, планування заходів з розвитку співробітництва у 2020 році. Це вже другий такий форум у 2019 році, під час якого організації Червоного Хреста зміцнюють свій потенціал. Вони впевнено рухаються в напряму побудови сильного національного товариства, в основі якого – місцеві організації, які щоденно надають допомогу нужденним.

Share this post