Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 58–59: вересень — жовтень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 58–59: вересень — жовтень 2019

dn-visit-1Підтримка населення на сході України

9-10 жовтня Донецьку область з офіційним візитом відвідала делегація у складі Генерального директора Національного комітету ТЧХУ Лілії Білоус, Генерального секретаря Німецького Червоного Хреста Крістіана Рейтера, Голови відділу співробітництва з країнами Європи, Латинської Америки та Центральної Азії Німецького Червоного Хреста Маріо Гейгера. У рамках візиту відбулася презентація нового проекту «Лінія життя: підтримка людей, постраждалих внаслідок конфлікту в Україні, шляхом надання багатоцільових ваучерів та покращення інфраструктури охорони здоров’я», що реалізуватиметься Червоним Хрестом України за підтримки Німецького Червоного Хреста у співпраці з Люксембурзьким Червоним Хрестом. У рамках проекту планується реконструкція та капітальний ремонт 2-х фельдшерсько-акушерських пунктів і 2-х амбулаторій. Для зазначених закладів, які обслуговують мешканців 24 сіл, буде придбане нове медичне обладнання. Також буде надана багатоцільова грошова допомога – підтримку отримають 6 365 осіб із числа найбільш вразливих. Організуються лекції для населення різного віку та тренінги для медичного персоналу. Загальна сума наданої в межах проекту допомоги складе 1,42 млн євро.


ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу на масових заходах по всій країні. 3 вересня у Херсоні місцевий ЗШР спільно з ДСНС провели навчання за легендою «вибух газу в готелі». 15 вересня в Харкові ЗШР надав першу допомогу постраждалим учасникам маршу рівності «ХарківПрайд». В Одесі волонтер ЗШР врятував чоловіка, який намагався вчинити самогубство біля міського парку. 5-6 жовтня в Києві 68 волонтерів надавали першу допомогу бігунам 10-го Київського міжнародного марафону, участь у якому взяли понад 17 тис. спортсменів. Двоє представників ЗШР Товариства відвідали Грузію, де провели тренінг «Базові засади та принципи роботи ЗШР» і поділилися досвідом з місцевими колегами. 14 жовтня ЗШР Національного комітету надав першу допомогу учасникам святкування в середмісті Києва, участь у якому взяли близько 19 тис. осіб.


humГуманітарна допомога

Місцеві організації ТЧХУ продовжують надавати підтримку уразливим верствам населення. Наприклад, 1 жовтня, у Міжнародний день людей похилого віку, Луганська та Тернопільська обласні організації привітали підопічних смаколиками. У Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) маломобільні містяни отримали м’ясну продукцію. У Мирнограді (Донецька обл.) та Києві людям з інвалідністю передано колісні візки.


fatНавчання першій допомозі

14 вересня міжнародна спільнота відзначила Всесвітній день першої допомоги, темою якого була «Перша допомога для людей, які страждають від дискримінації». З цієї нагоди місцеві організації Товариства по всій країні провели тематичні акції під гаслом «Не залиш людину в небезпеці! Допомогти може кожен». Так, у Сєвєродонецьку на Луганщині волонтери провели для школярів серію майстер-класів. У Тернополі аналогічний захід відбувся для вихованців дитячого будинку, після чого дітлахи могли перевірити засвоєні знання в ігрових симуляціях. У Луцьку оволодіти навичками першої допомоги можна було просто на центральному майдані міста, де волонтери протягом дня демонстрували правила надання першої допомоги.


GR
GR

Психосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Так, завдяки волонтерам старенькі Мар’їнки (Донецька обл.) навчилися користуватися комп’ютером і опанували флористику. Для школярів Донеччини провели зустрічі, на яких дітлахи в ігровій формі дізналися про природу емоцій і міжособистісних взаємин. 10 жовтня, у День психічного здоров’я, Луганська обласна організація провела інформаційні акції та нагадала мешканцям Сєвєродонецька, Лисичанська та Старобільська про важливість збереження власного психічного здоров’я. У середмісті Тернополя відбувся День творчості дітей, під час якого малеча демонструвала власні таланти.


ihlМіжнародне гуманітарне право

26 вересня у Бахмутській міськрайонній організації в рамках щомісячної координаційної зустрічі волонтерів відбулася інформаційна сесія з міжнародного гуманітарного права (МГП). Волонтери дізналися про поняття МГП, його історію, діяльність з відновлення родинних зв’язків тощо. Наразі у Товаристві налічується 27 сертифікованих тренерів з МГП. Міжнародне гуманітарне право захищає тих, хто не бере участі у військових діях, і обмежує засоби та методи ведення війни. Саме завдяки МГП представники Червоного Хреста мають можливість виконувати свою роботу з допомоги жертвам збройного конфлікту.


minesМінна небезпека

ТЧХУ за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста продовжує реалізувати проект щодо зниження ризиків від мін і вибухонебезпечних пережитків війни. 19 вересня представник Національного комітету Товариства провів відповідний семінар для працівників ДСНС Дніпропетровщини. Учасники напрацювали вміння та практичні навички інформування про вибухонебезпечні предмети населення різного віку. Рятувальники дізналися методологію роботи з дітьми та дорослими, отримали роз’яснювальні листівки та плакати. Зазначимо, що також волонтери ТЧХУ регулярно проводять інформаційні сесії з мінної небезпеки в навчальних закладах Донецької та Луганської областей.


provoiceПосилення потенціалу у реагуванні на НС

Україну відвідали представники партнерських товариств і організацій з Білорусії, Молдови та Болгарії, що як і ТЧХУ беруть участь у проекті «Посилення ролі волонтерів і населення в галузі цивільного захисту (ProVoice)». 14 вересня делегати взяли участь у «Фестивалі безпеки» в Запоріжжі, де ознайомилися з українським досвідом роботи з населенням у співпраці з органами цивільного захисту. У рамках заходу містянам розповідали, як готуватися до надзвичайної ситуації та що робити у випадках пожежі, витоку побутового газу чи його вибуху. Майстер-класи та демонстрації також навчили учасників безпечній поведінці на дорозі (як надати першу допомогу при ДТП) і мінній небезпеці.


drrТехногенні ризики на сході України

Товариство Червоного Хреста України продовжує впроваджувати проект «Зменшення вразливості щодо ризиків надзвичайних ситуацій на сході Україні», що фінансується Департаментом з питань гуманітарної допомоги та захисту цивільного населення Європейського Союзу (ЕСНО). 23 жовтня 3Р Консорціум, куди входить ТЧХУ й інші українські та міжнародні неурядові організації, провів у Києві конференцію «Увага, загроза!». Захід був спрямований на підвищення обізнаності про конфлікт та техногенні ризики на сході України. Конференція, організована за підтримки ЄС через Генеральний директорат з питань гуманітарної допомоги та цивільного захисту Європейської комісії (ECHO), стосувалася 3 ключових аспектів управління ризиками: джерел ризиків, людей і закону. «Першими в епіцентрі події опиняються місцеві, люди, які в умовах НС краще за всіх розуміють потреби своєї родини та свого оточення. Тому наша важлива мета – це підготовка громад», – зазначила Лілія Білоус, генеральний директор ТЧХУ.


mttОрганізаційний розвиток ТЧХУ

9-12 вересня 20 співробітників і волонтерів місцевих організацій Товариства Червоного Хреста України у Київській області пройшли навчання за програмою «Мобільні тренінгові команди». Вперше тренери Товариства підвищували рівень інформованості та професійних знань представників місцевих організацій. Тренери провели практичні сесії для підвищення потенціалу з таких ключових тем в діяльності організацій: фінансовий менеджмент, бюджетування, комунікація, робота з громадами та місцевою владою, написання проектних заявок, ефективне залучення і робота з волонтерами, мобілізація ресурсів і фандрейзинг, звітність тощо. Мета мобільних команд – дати практичні і конкретні настанови та інструменти для щоденної ефективної роботи місцевих організацій та забезпечити відповідь на запитання, які найчастіше виникають у працівників і волонтерів місцевих організацій задля швидких результатів, виходячи з конкретних потреб організацій. Аналогічне навчання пройшли волонтери та співробітники Чернівецької та Херсонської обласних організацій.


lhПідтримка домогосподарств

16-17 жовтня у Запоріжжі відбулася підсумкова зустріч за результатами роботи проекту «Підтримка домогосподарств» у 2019 році, який впроваджувався у Донецькій і Луганській областях. Досвідчені менеджери поділилися історіями успіху проекту. Команда розробляє плани на наступний рік, тому нові колеги ознайомилися з етапами програми і отримали корисні поради для ефективної роботи. З початку проекту в 2017 році сотні домогосподарств отримали професійну підготовку та фінансову підтримку (гранти) для розвитку власного бізнесу. Люди отримали шанс застосувати власні навички та знання для розвитку власної справи, а це означає і добробут у їхніх сім’ях, і відновлення економіки регіону.


forclimateІнформаційна кампанія #FacesOfClimateChange

Товариство долучилося до глобальної інформаційної кампанії #FacesOfClimateChange (обличчя зміни клімату), ініційованої Міжнародною Федерацією Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Тепер на сторінках ТЧХУ в соціальних мережах можна знайти інформацію про актуальні проблеми довкілля та поради щодо еко-свідомої поведінки: як краще харчуватися, користуватися транспортом і заощаджувати електроенергію, щоб зменшити власний вплив на навколишнє середовище. Волонтери в різних куточках України долучаються до кампанії, організовуючи прибирання парків і лісів.

Share this post