Передача останків загиблих у Другій світовій війні відбулася на Кіровоградщині

Передача останків загиблих у Другій світовій війні відбулася на Кіровоградщині

Встановлення імен полеглих та повернення їх праху родинам – надзвичайно важливий аспект у гуманітарній діяльності Товариства Червоного Хреста України.

19 вересня 2019 р. представники та волонтери Кіровоградської обласної організації Товариства взяли участь в урочистій церемонії передачі останків полеглих у Другій світовій війні воїнів для перепоховання рідними.

У жовтні 2015 року неподалік урочища “Зелена Брама” Кіровоградської області, під час науково-пошукової експедиції знайдено останки 4 воїнів (один прикордонник та троє бійців РСЧА), які загинули у липні-серпні 1941 року.

Експертами Черкаського науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС України розшифровано їх медальйони та з’ясовано прізвища:

  • Старков Федір Михайлович, 1921 р. н.;
  • Шиков Федір Максимович, 1921 р. н.;
  • Філатов Віктор Петрович, 1918 р. н.;
  • Фірсов Федір Сергійович, 1919 р. н.

Було встановлено, що родичі загиблих воїнів проживають на території РФ. Члени родин загиблих підтвердили своє бажання перепоховати їх останки на батьківщині.

19 вересня 2019 року на території Народного музею історії села Підвисоке  Новоархангельського району Кіровоградської області за участі Заступника Голови Новоархангельської райдержадміністрації, представників Національного військово-історичного музею України, Голови ГО «Юний прикордонник» та Кіровоградської обласної організації Товариства Червоного Хреста України відбулась урочиста церемонія передачі останків воїнів, полеглих у Другій світовій війні, представникам проекту «Дорога додому» (РФ).

Волонтери Загону швидкого реагування Кіровоградської обласної організації ТЧХУ провели чергування та взяли участь у цьому важливому та урочистому заході.

«Сьогоднішня подія не лише повертає нас думками в минуле, до жахливих подій Другої світової війни на теренах України, а й породжує майже фізично відчутні, образи загиблих, поранених, зниклих безвісти, особливо з огляду на сьогоднішні події в Україні. ТЧХУ багато років співпрацює з організаціями, які займаються пошуком останків полеглих під час Другої світової війни і завжди готове надати сприяння родинам у  встановленні місця поховання їх рідних чи долі зниклих безвісти. Ми глибоко цінуємо роботу тих людей, які були задіяні в пошуку, результатом якого стала сьогоднішня подія» – зазначив присутній на заході Голова Кіровоградської ОО ТЧХУ.

Фото надані: Кіровоградська ОО ТЧХУ

Share this post