Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 56–57: липень — серпень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 56–57: липень — серпень 2019

nsНадзвичайні ситуації

9 липня о 4:10 год у Лисичанську (Луганська обл.) виникла загроза руйнування житлового будинку, що перебував у аварійному стані. Рятувальники евакуювали з будівлі 61 особу, серед яких – 22 дитини. Загін швидкого реагування забезпечив мешканців питною водою. Також волонтери надавали евакуйованим психосоціальну підтримку. У ніч з 3 на 4 серпня в селі Молога (Одеська обл.) селевий потік підтопив 360 будинків (середній рівень води – 1,5 м), постраждали близько 1 040 осіб. Після оцінки потреб населення, Одеська обласна організація ТЧХУ доставила мешканцям зони стихійного лиха 80 ковдр, 150 комплектів постільної білизни, 110 упаковок прального порошку, 45 упаковок універсального гелю для чистки.


elkhanВізит очільника Європейського офісу МФТЧХ і ЧП

31 липня в. о. директора Європейського офісу Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФТЧХ і ЧП) Ельхан Рахімов зустрівся з керівництвом Національного комітету ТЧХУ. Партнери обговорили найгостріші питання організації роботи з надання спільної допомоги людям у 2020 році та процес реформування національного товариства. Ельхан Рахімов зауважив, що з 2014-го року суттєвий поступ Товариства помітно у волонтерському менеджменті, організаційному розвитку та підходах до надання допомоги потребуючому населенню. Наразі одним із пріоритетних напрямів роботи Товариства є розвиток місцевих організацій, центрів Червоного Хреста, адже саме від їхнього потенціалу залежить якість допомоги підопічним. За сприяння МФТЧХ і ЧП в Україні реалізуються проекти з психосоціальної підтримки населення, фінансової допомоги для розвитку домогосподарств, проводилася інформаційна кампанія щодо захисту від кору.


ert2Загони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу на масових заходах по всій країні. Так, 13-15 липня ЗШР Національного комітету надав першу допомогу учасникам спортивних стрибків з парашутом, а також забезпечував розшук тих, хто приземлився поза аеродромом. 13-14 липня волонтери з Тернополя, Івано-Франківська та Вінниці чергували на Загальноукраїнській прощі у селі Зарваниця (Тернопільська обл.). Зведений загін надав першу допомогу людям із сонячними та тепловими ударами, випадками аритмії, порушеннями тиску, розтягненнями м’язів і болями в суглобах, а також пошкодженнями шкіри стоп. 27-28 липня ЗШР Національного комітету надав першу допомогу учасникам хресної ходи в Києві. 24 серпня ЗШР у різних куточках країни чергували на святкових заходах до Дня Незалежності.


ertЩорічна зустріч загонів швидкого реагування

21-24 серпня на навчальному полігоні в Київській області проходила Щорічна зустріч загонів швидкого реагування Червоного Хреста, що відбулася за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста і Данського Червоного Хреста. Волонтери ТЧХУ та Білоруського Товариства Червоного Хреста відпрацювали пошуково-рятувальні роботи при вибуху в житловому будинку, теракті на спортивному майданчику, ДТП тощо. Також волонтери взяли участь у інформаційних сесіях з концепції безпечнішого доступу, координації спонтанних волонтерів, надання першої психологічної допомоги тощо. Загальна кількість залучених представників загонів швидкого реагування склала понад 100 осіб.


fat2Навчання першій допомозі

Завдяки інструкторам Товариства все більше людей опановують навички надання першої допомоги. Особливо важливим є оволодіння ними для тих, чия робота безпосередньо пов’язана з людьми. 9 липня на Луганщині волонтери провели майстер-класи з першої допомоги для працівників пожежно-рятувальної частини Рубіжного та Сєвєродонецької філії Центру пробації. 23-24 липня інструктори Тернопільської обласної організації навчали першій допомозі вихованців дитячого табору в селі Уніж. 5 серпня на Одещині відкрилася І Літня школа з першої допомоги. Протягом тижня 30 інструкторів з усієї країни обмінювалися досвідом і підвищували свою майстерність у навчанні населення першій допомозі. Також у рамках заходу відбувся тематичний квест і навчання вчителів шкіл, працівників культури та дитячих садків Татарбунарського району.


kirСпалах кору

Волонтери ТЧХУ продовжували інформувати дітей і дорослих про профілактику кору. До кампанії залучили 255 волонтерів і співробітників, які діяли в 7 областях (Чернівецькій, Вінницькій, Тернопільській, Одеській, Харківській, Івано-Франківській, Київській) і місті Києві. Червонохрестівці проводили інформаційні сесії в навчальних закладах, лікувальних установах на масових заходах тощо. 25 серпня в зазначених обласних центрах відбувся флешмоб «Вакцина діє!», що привернув увагу містян до необхідності вакцинації.


pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Так, у Сєвєродонецьку пройшли чергові вечори настільних ігор для людей з інвалідністю. У Вишгороді (Київська обл.) волонтер-носій англійської викладає мову для дітей з уразливих категорій. У Кураховому (Донецька обл.) дітлахи опанували ниткографію – малювання нитками. У липні в Костянтинівці на Донеччині відкрили кімнату психосоціальної підтримки. У приміщенні проходитимуть заходи як для малечі, так і для людей похилого віку. Кімната укомплектована всім необхідним – канцелярським приладдям, матеріалами для майстер-класів, настільними іграми тощо. Наприкінці серпня до України прибули партнери ТЧХУ з Red Noses International. Команда клоунів-лікарів відвідає Луганську, Харківську та Запорізькі області. Майже 3 тижні вони даруватимуть посмішки дітям із вразливих категорій.


okhmatdetДопомога закладам охорони здоров’я

30 липня представники ТЧХУ та Porsche Finance Group Ukraine відвідали Національну дитячу спеціалізовану лікарню «Охматдит», куди було передано 3 приліжкові монітори загальною вартістю 121 368 грн, придбані у результаті співпраці партнерів. Обладнання призначене для контролю основних фізіологічних параметрів пацієнтів у режимі реального часу та дозволяє визначати небезпечні стани хворого, щоб за потреби оперативно вживати необхідних заходів. Закладу критично бракувало таких моніторів, адже на лікуванні перебувають дітки з усієї України. Зазначимо, що минулого року завдяки акції Червоного Хреста «Чобіток від Миколая» для «Охматдиту» було придбано 9 вакуумних аспіраторів.


fapВідкриття об’єктів медичної інфраструктури

30 липня на Донеччині відбулося урочисте відкриття відновленого харчоблоку Світлодарської лікарні, а 31 липня – фельдшерсько-акушерських пунктів (ФАП) у селах Малинівка та Андріївка (Слов’янський р-н). Проект реалізовано ТЧХУ за фінансової підтримки Люксембурзького Червоного Хреста у співпраці з Німецьким товариством міжнародного співробітництва (GIZ). ФАПи побудовані згідно європейських стандартів, що передбачають сучасне обладнання та комфортні умови для пацієнтів і медичного персоналу. У кожному приміщенні обладнано кабінет сімейного лікаря, маніпуляційну та оглядовий кабінет.


ihlМіжнародне гуманітарне право

У Волноваській і Мар’їнській районних організаціях ТЧХУ (Донецька обл.) відбулися інформаційні сесії з міжнародного гуманітарного права (МГП). Волонтери та співробітники дізналися про структуру Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, поняття МГП, гуманітарні принципи, захист символіки Руху тощо. Заняття провели сертифіковані тренери з МГП, яких наразі у Товаристві налічується 24. Саме завдяки МГП представники Червоного Хреста мають можливість виконувати свою роботу з допомоги жертвам збройного конфлікту.

Share this post