30 серпня – Міжнародний день зниклих безвісти

30 серпня – Міжнародний день зниклих безвісти

Минуло понад п’ять років відтоді, як спалахнув збройний конфлікт на Донбасі, і для сімей людей, які вважаються зниклими безвісти, кожен день триває наче ціле життя. Важко описати цей постійний стан очікування та сподівання, який сім’ї та друзі зниклих безвісти переживають щодня.

Міжнародний Комітет Червоного Хреста (МКЧХ) попросив цих людей обрати тему для цьогорічного відзначення Міжнародного дня зниклих безвісти в Києві. У відповідь отримав: “Не вагайтеся, співчувайте”. Вибираючи ці слова, сім’ї пропонують суспільству стати поряд з ними й відчути їхній біль.

30 серпня в Києві на Софійській площі молода українська співачка Олександра Карягіна (сценічне ім’я Shy), а також члени Театральної студії «Splash» об’єдналися з родинами зниклих безвісти у символічній виставі, що розповідає про щоденну боротьбу тих, хто чекає новин про своїх рідних. До заходу долучилися волонтери та працівники Товариства Червоного Хреста України.

«Цього року ми хочемо визнати той біль, який ми так часто не бачимо і не чуємо. Але ми також хочемо визнати надію, що живить кожну родину, і їхню відданість пошуку новин про своїх дорогих зниклих. Ми хочемо визнати їхню щоденну боротьбу, до якої ми маємо долучитися, а також їхню стійкість, яку ми маємо поважати та підтримувати», – говорить Флоранс Жиллєтт, глава делегації МКЧХ в Україні.

МКЧХ і Товариство Червоного Хреста України наразі мають зареєстровані справи про зникнення понад 700 осіб. Більшість із них є чоловіками, і близько половини від загальної кількості зниклих безвісти є цивільними особами. Незалежно від того, чи люди зникають на полі бою чи за інших обставин, пов’язаних із війною, наслідки для їхніх сімей, їхніх громад та суспільства в цілому залишаються складними. Сім’ї не лише переживають емоційне потрясіння, але й зіштовхуються з труднощами фінансового характеру, адміністративними та юридичними проблемами.

Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України діє з червня 1992 року і здійснює заходи по встановленню долі членів родин, які постраждали внаслідок збройних конфліктів та інших надзвичайних ситуацій в світі. Розшук здійснюється через партнерські національні товариства Червоного Хреста або Червоного Півмісяця за кордоном та архівні установи. Також фахівці Служби розшуку опікуються родинами зниклих безвісти.

За матеріалами МКЧХ

Share this post