У Тернополі пройшов флешмоб «ВАКЦИНА ДІЄ!»

У Тернополі пройшов флешмоб «ВАКЦИНА ДІЄ!»

25 серпня в місті волонтери Тернопільської обласної організації Товариства Червоного Хреста України провели флешмоб «ВАКЦИНА ДІЄ!». Метою якого було привернення уваги громадськості до необхідності вакцинації, інформування населення щодо небезпеки захворювання на кір. Тому що в Україні спалах кору. За даними Центру громадського здоров’я МОЗ України, в 2018 році зареєстровано 54 000 випадків захворювань і понад 48 000 вже у 2019 році.

Головна причина спалаху – чимала кількість людей, не щеплених проти кору. Загалом, з початку 2017 року на кір захворіли більше 100 000 людей, померли 36. Кір – надзвичайно заразний і дуже швидко передається від хворої людини до здорової під час чхання, кашлю (повітряно-крапельним шляхом). Вірус кору здатен жити в повітрі та на поверхнях до двох годин після того, як хвора людина залишила приміщення.

255 волонтерів і співробітників Червоного Хреста України задіяні в поширенні інформації про важливість вакцинації проти кору. У Тернопільській області волонтери провели безліч заходів з розповсюдження інформації щодо захворюваності на кір. Одним з яких є флешмоб.

За сценарієм заходу учасники розділилися на дві команди. Одна частина була з аркушами зеленого кольору з написом «Вакциновані», інша  – з червоними аркушами «Не вакциновані» та червоними фломастерами.  Одному з учасників «червоних» на обличчі було нанесено червоні цятки. Учасники обох команд («червоні» та «зелені») перемішалися та взаємодіяли одне з одним у хаотичному порядку: обмінювалися рукостисканнями, розмовляли, обіймалися.

Коли учасник з цятками зустрічав інших «червоних» – малював їм на обличчі цятки. У подальшому кожен учасник з цятками діяв так само. Коли всі учасники «червоних» були інфіковані – на передній план вийшла команда «зелених» і скандувала «Вакцина діє!». Наприкінці волонтери роздавали глядачам інформаційні листівки, розповідали про вакцинацію та запрошували сфотографуватися з рамкою на підтримку кампанії.

Також волонтери розповідали як захистити дитину від кору, коли потрібно робити щеплення, які  небезпечні ускладнення спричиняє хвороба. Про те, що гарантовані державою щеплення проти хвороби – безоплатні, а єдиний надійний метод захисту від кору – вакцинація і вона є безпечна та ефективна.

Share this post