Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 55: червень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 55: червень 2019

nsНадзвичайна ситуація

9 червня, у зв’язку з потраплянням хімікатів у притоку річки Рось на Вінниччині, було призупинено роботу водопровідних мереж Білої Церкви (Київська обл.) і Умані (Черкаська обл.). Білоцерківський загін швидкого реагування ТЧХУ допоміг Державній службі з надзвичайних ситуацій (ДСНС) встановлювати уздовж річки заборонні таблички для інформування населення про небезпеку купання, вилову риби та випасу худоби поблизу водойми. Вінницький загін швидкого реагування був піднятий за тривогою. Командир загону підтримував зв’язок з ДСНС, щоб оперативно допомогти у разі потреби.


childrenМіжнародний день захисту дітей

1-го червня в усьому світі відзначають Міжнародний день захисту дітей. До святкування долучилися місцеві організації Товариства в різних регіонах. Зокрема, на Луганщині волонтери молодіжних ланок Лисичанської та Сєвєродонецької міських організацій провели акції для дітей з іграми, вікторинами та навчанням навичкам надання першої допомоги. У Мар’їнці (Донецька обл.) відбувся фестиваль «Свято дитинства»: малеча відвідала численні творчі майстер-класи. Київські волонтери разом з маленькими пацієнтами лікарні «Охматдит» до свята оновили «Огородик» зі свіжими овочами, ягодами та зеленню на території клініки.


humГуманітарна допомога

Місцеві організації ТЧХУ продовжують надавати підтримку уразливим верствам населення. На Донеччині постраждалі від обстрілу мешканці Мар’їнки отримали одяг, харчі та засоби гігієни. У Луганській області майбутнім патронатним сім’ям видано по 3 комплекти постільної білизни. На Дніпропетровщині гігієнічні набори від Німецького Червоного Хреста передано до виправної колонії, де утримуються мами з малечею. Тернопільська обласна організація передала самотнім стареньким продуктові набори. У Вишгороді на Київщині учні спеціалізованої школи отримали розмальовки та смаколики. Нужденні Херсона продовжують харчуватися в безкоштовній їдальні Червоного Хреста. Підопічним Тернопільської обласної організації доставлено понад 10 тон гуманітарної допомоги з Німеччини.


ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу на масових заходах по всій країні. Так, ЗШР Вінниччини цілодобово чергував на міжнародному оперному фестивалі просто неба в Тульчині, який відвідали 70 тис. гостей. Загін Донецької обласної організації у Волновасі чергував на вуличному концерті за участі 10 тис. відвідувачів. ЗШР Національного комітету ТЧХУ надавав першу допомогу учасникам маршу рівності «КиївПрайд», участь у якому взяли близько 8 тис. осіб. На Львівщині волонтери загону взяли участь у пошуках зниклої селянки.


fatНавчання першій допомозі

Завдяки інструкторам Товариства все більше людей опановують навички надання першої допомоги. Особливо важливим є оволодіння ними для тих, чия робота безпосередньо пов’язана з людьми. Так, у Маріуполі (Донецька обл.) першій допомозі навчилися працівники інклюзивно-ресурсних центрів, які працюють з людьми з інвалідністю. У Кривому Розі (Дніпропетровська обл.) життєво важливі навички опанували майбутні працівники табору для єврейської громади. У столиці знання з першої допомоги оновили рятувальники «Київської служби порятунку».


pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Зокрема, для стареньких Тернополя організували екскурсію туристичними місцями сусідніх областей. У Мар’їнці на Донеччині для літніх людей провели навчання з комп’ютерної грамотності. Запорізька обласна організація відкрила для підопічних курси англійської мови. У Києві волонтери познайомили маленьких пацієнтів лікарні «Охматдит» з окулярами віртуальної реальності. У Вінниці в пришкільному таборі провели ігрове заняття з розвитку життєвих навичок. На Донеччині волонтери показують мешканцям Авдіївки та Покровська лялькові вистави, що є важливою складовою суспільного життя містечок неподалік лінії розмежування.


ihlМіжнародне гуманітарне право

6 червня у Херсонському професійному суднобудівному ліцеї відбулася лекція з міжнародного гуманітарного права (МГП). Учні дізналися про Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, поняття МГП і символіку Руху. Аналогічний захід 18 червня пройшов у Харківській області для курсантів і офіцерів Національного університету цивільного захисту ДСНС України. Розповсюдження знань з МГП – запорука його дотримання під час збройного конфлікту, а також воно сприяє утвердженню ідеалів добра, милосердя й гуманності.


odОрганізаційний розвиток ТЧХУ

19-20 червня в Харкові пройшов Форум з розвитку організацій, у якому взяли участь 14 районних організацій ТЧХУ з 8 областей. Під час форуму учасники обмінялися досвідом та отримали нові знання і навички для розвитку організацій, зокрема, написання проектів, організації шкіл соціальної активності, залучення до членства в ТЧХУ. Відбувся аналіз річних планів, створених під час оцінки організаційного потенціалу ВОСА (Branch Organizational Capacity Assessment). Проведення форуму стало успішною складовою організаційного розвитку, в якому перебувають районні організації, що пройшли ВОСА. Вони впевнено рухаються в напрямку побудови сильного національного товариства, в основі якого – місцеві організації, які щоденно надають допомогу нужденним.


nzНедоторканний запас

Склади недоторканних запасів на випадок НС працюють у багатьох обласних і районних організаціях ТЧХУ. Найбільший з них знаходиться у селі Мартусівка, що під Києвом. Там зберігаються речі першої необхідності для постраждалих: майже 4 000 ковдр, 1 000 гігієнічних наборів, понад 3 000 комплектів постільної білизни, 400 карематів тощо. Зберігається там і обладнання для діяльності загонів швидкого реагування (аптечки, ноші, засоби індивідуального захисту тощо) та потужності для розгортання табору тимчасового перебування на 350-400 осіб. Завдяки підтримці партнерів – Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) – в 2018-2019 роках логістичний центр пережив суттєве оновлення. Окрім ремонту та впорядкування приміщень великих ангарів, на території з’явилися адміністративна будівля для роботи логістів та окреме приміщення для зберігання товарів спеціального призначення, наприклад, медикаментів. Свій внесок зробив і Люксембурзький Червоний Хрест. Оновлений логістичний центр дозволяє відразу ж після оцінки потреб постраждалих розпочати розподіл речей і забезпечити їхню доставку на місце надзвичайної ситуації. Так Червоний Хрест із допомогою партнерів підвищує готовність до реагування на можливі гуманітарні виклики в нашій країні.


youthМолодіжна політика

7-9 червня у Києві відбулася робоча зустріч молодіжних лідерів Євразійського субрегіону Європейської молодіжної мережі Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Представники шести національних товариств (України, Білорусі, Киргизстану, Казахстану, Таджикистану та Грузії) проаналізували роботу субрегіону, визначили вектор розвитку молодіжного руху в кожному національному товаристві, а також створили стратегічний план діяльності субрегіону на наступні 3 роки. Крім цього, 22 червня двоє представників молодіжного руху ТЧХУ взяли участь у смолоскипній ході до 160-річчя битви під Сольферіно (Італія), до якої долучилися близько 10 000 волонтерів і співробітників Червоного Хреста і Червоного Півмісяця з усього світу.

Share this post