На Тернопільщині провели День здоров’я

День здоров’я у Шляхтинцях

На Тернопільщині провели День здоров’я

У розпалі літо – не лише час відпусток у дорослих, а й омріяна пора для дітей, коли вони мають найдовші канікули, час, щоб відпочити, оздоровитися і восени з новими силами та купою вражень повернутися за парти.

Нині при школах Теронопільського району та ОТГ діють відпочинково-оздоровчі табори. В одному із них із сонячною назвою «Кульбабка», що на базі НВК «Шляхтинецька ЗОШ І-ІІ ступенів імені О. Г. Барвінського» Байковецької ОТГ, набирається сил 52 хлопчиків та дівчаток.

Вихованцями табору стали учні 1 – 5 класів усіх шкіл громади та їх філій, а вихователями — вчителі початкових класів із Лозової, Стегниковець, Дубівців, Байковець та Шляхтинець. Начальник табору Олена Данкевич та старший вихователь Ірина Сташків розробили змістовну та цікаву програму, яку майстерно втілили в життя і вихователі, і вчителі, котрі охоче долучилися до роботи в таборі, а саме проводили щоденні заняття з англійської мови, майстер-класи, спортивні змагання, відкривали початківцям ази природничих наук (хімії, астрономії, біології).

12 червня тут відбувся День здоров’я, організований відділом освіти Байковецької ОТГ та Тернопільською районною організацією Товариства Червоного Хреста України. Захід розпочався з урочистої лінійки та привітань гостей свята.

Буде здоров’я, а решта все додасться, говорить народна мудрість, — розпочала свій виступ начальник пришкільного оздоровчо-відпочинкового табору «Кульбабка» Олена Данкевич, — і дійсно наявність чи відсутність у людини цього найціннішого стану докорінно визначає її повсякденне життя, соціальне і суспільне оточення. Здоров’я – справжнє багатство, цінність якого не завжди усвідомлюємо, доки воно у нас є. Здорові люди здебільшого рідко замислюються про те, як правильно й розумно влаштувати свій побут і життєдіяльність, щоб їх здоров’я залишалося міцним і надійним на тривалу перспективу. Тож щоранку робіть зарядку, вмивайтеся прохолодною водою, стежте за чистотою тіла. Влітку вчіться плавати, купайтесь у річці, озері, морі під наглядом дорослих, ходіть у туристичні походи. Взимку катайтеся на лижах, ковзанах, більше бувайте на свіжому повітрі. Найменше часу приділяйте іграм у комп’ютерах та планшетах. Будьте гарним прикладом для своїх молодших братиків і сестричок. 

Голова Тернопільської районної організації Товариства Червоного Хреста України Ольга Нижник щиро привітала дітей та їх вихователів з початком літніх канікул та побажала їм гарного та змістовного відпочинку.

Кожен дорослий та дитина хочуть, щоб літо минало у захоплюючих пригодах і залишило по собі приємні враження, про які можна буде потім розказати друзям, однокласникам, — сказала Ольга Михайлівна, — проте, як показує досвід, це не завжди так. З дітьми та дорослими часом трапляються не вельми приємні пригоди – опіки, переломи, порізи, укуси тварин, отруєння. Якщо змалку навчитися впевнено поводитися у цих та інших ситуаціях, уміти надавати першу допомогу, можна зберегти життя та здоров’я собі та іншим людям…

Ваші батьки, вихователі і педагоги навчають вас, дорогі діти, як зберігати своє здоров’я, — наголосила методист відділу освіти Байковецької сільської ради ОТГ Олександра Задорожна, — адже найбільше наше багатство — це ви. Здорові люди – сильна і могутня держава. Лише невеличка частина нашого здоров’я залежить від спадковості та роботи медиків, а 85% — у руках самої людини. Тож зробімо все від нас залежне, щоб ми були здоровою нацією…

Вихованці табору «Кульбабка» читали для гостей та своїх колег вірші про здоровий спосіб життя, показували сценку, де головними героями були Ранкова Гімнастика, Загартування, Активний Відпочинок, Здорове Харчування, Водні Процедури. Діти багато співали, танцювали, показували акробатичні номери.

Особливо сподобалися вихованцям табору «Кульбабка» практичні заняття з надання першої допомоги, які провела завідуюча підстанції №3 Центру екстреної медичної допомоги та катастроф Ганна Пелешок. Діти мали можливість продемонструвати вміння робити штучне дихання та масаж серця на муляжі, удосконалили вміння накладати пов’язки на рани, надавати іншу домедичну допомогу.

Опісля для учнів 1-4 класів було проведено квест «Здоровим будь», в ході якого діти мали пройти різними станціями («Піраміда харчування», «Корисне – шкідливе», «Зрозумій мене», «Розумники», «Чистюлі», «Спортивна» та інші). Переможених у квесті, звичайно ж, не було. Перемогла дружба, бажання навчитися та з повагою ставитися до свого здоров’я, мати добру звичку дружити з фізкультурою, загартовувати організм та раціонально харчуватися, щоб на довгі роки зберегти здоров’я та працездатність.

Отримавши подарунки, потомлені та задоволені діти побігли до їдальні, де на них чекав смачний, а головне, корисний обід, що для здоров’я дуже важливо.

Share this post