Використання емблеми Червоного Хреста національними товариствами

Використання емблеми Червоного Хреста національними товариствами

Використання емблеми Червоного Хреста[1] національними товариствами

Емблема Червоного Хреста, Червоного Півмісяця і Червоного Кристалу на білому фоні – це міжнародно визнаний символ нейтральної допомоги та захисту поранених і хворих під час збройного конфлікту. Крім того, Червоний Хрест і Червоний Півмісяць також символізують незалежні, нейтральні та неупереджені дії компонентів Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (далі – Рух), спрямовані на запобігання та пом’якшення людських страждань під час гуманітарних криз[2].

Стаття 44 Конвенції про поліпшення долі поранених і хворих 1949 року встановлює відмінності між використанням емблеми для захисту та розрізнення[3]. Цією ж статтею національним товариствам дозволено використовувати емблему у визначених ситуаціях.

У 1965 році Міжнародна конференція[4] прийняла Правила з використання емблеми Червоного Хреста і Червоного Півмісяця національними товариствами, що були переглянуті Радою делегатів в 1991 році (далі – Правила). Правила детально регламентують використання емблеми національними товариствами із захисною і розпізнавальною функцією.

Розглянемо основні особливості використання емблеми національними товариствами.

Із захисною метою емблему можуть використовувати медичний персонал, медичні формування та санітарно-транспорті засоби національного товариства, які виконують медичні функції або адміністративно-технічне забезпечення медичних формувань. Такий медичний персонал має бути належним чином визнаний і уповноважений стороною, що перебуває в конфлікті[5]. Ст. 6 ЗУ «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Кристалу в Україні» зазначає, що «Товариство Червоного Хреста України використовує емблему як захисний знак для позначення власного медичного персоналу та власних медичних формувань, які надаються в розпорядження медичної служби Збройних Сил України»[6] […].

Щодо розпізнавальної функції, то, за загальним правилом, національне товариство може використовувати емблему, яку супроводжує його назва чи ініціали, для своєї діяльності, що відповідає Основоположним принципам Руху[7]. До емблеми як розпізнавального знаку може бути застосований термін «логотип». При чому в такому випадку емблема має бути порівняно невеликих розмірів, її не можна використовувати на дахах чи нарукавних пов’язках[8].

Необхідно уникати плутанини у використанні емблеми у якості захисного та розпізнавального знаку. Під час збройних конфліктів національні товариства, які продовжують виконувати звичну для мирного часу діяльність, мають вживати всі необхідні заходи для того, щоб емблема, яка використовуються як розпізнавальний знак, виглядала тільки як позначення зв’язку з національним товариством, а не надавала права на захист згідно з нормами міжнародного гуманітарного права [9].

3

Співробітники і волонтери можуть носити емблему, зазвичай, невеликого розміру, при виконанні своїх службових обов’язків. В деяких випадках емблема на одязі може бути великого розміру, наприклад для ідентифікації осіб, які надають першу допомогу[10].

У виключних випадках дозволяється не використовувати назву чи ініціали поряд з емблемою, якщо це буде стояти на заваді виконанню роботи волонтером чи співробітником, чи загрожувати їх безпеці[11]. Варто наголосити, що все одно емблема без напису в такому випадку виконуватиме розпізнавальну функцію.

СнимокРозглянемо деякі випадки використання емблеми національними товариствами під час інформаційних та фандрейзингових кампаній. Емблема, розміщена на брендованих продуктах або інструментах комунікації (брошури, листівки, плакати, веб-сайти тощо),  має супроводжуватися назвою чи ініціалами Товариства. Необхідно слідкувати, щоб логотип не був домінуючою ознакою продукції або інструменту комунікації[12].

2Щодо співпраці з комерційними підприємствами та іншими організаціями, національним товариствам заборонено давати дозвіл на використання логотипу на предметах, призначених для продажу, проте, можливо надати дозвіл на розміщені логотипу на рекламних матеріалах партнерів за умови, що її буде супроводжувати чітке пояснення тієї допомоги, яку отримає Товариство. Звісно, що емблема має бути з назвою чи ініціалами Товариства.

Ми окреслили основні випадки використання емблеми національними товариствами Червоного Хресті. У випадках питань та для більш детальної інформації рекомендуємо звернутися до інформаційних ресурсів на сайті redcross.org.ua, розділ «Міжнародне гуманітарне право → Інформаційні ресурси».

[1] Викладений матеріал може бути однаково застосований і до Національних товариств Червоного Півмісяця.

[2] Дослідження з використання емблем: операційні, комерційні та інших неробочі питання. Міжнародний комітет Червоного Хреста.

[3] Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 1949 р.

[4] ХХ Міжнародна конференція Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

[5] Ст. 8 (с) Додатковий протокол до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року, що стосується захисту жертв міжнародних збройних конфліктів (далі – Протокол І)

[6] Закон України «Про символіку Червоного Хреста, Червоного Півмісяця, Червоного Кристалу в Україні»

[7] Конвенція про поліпшення долі поранених і хворих у діючих арміях від 1949 р., ст. 44

[8] Теж саме.

[9] Правила по використанню емблеми Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Національними товариствами, що були переглянуті Радою делегатів в 1991 році, ст. 4.

[10] Правила по використанню емблеми Червоного Хреста і Червоного Півмісяця Національними товариствами, що були переглянуті Радою делегатів в 1991 році, ст. 16.

[11] Теж саме, ст. 16.

[12] Інструкція з використання символіки.

Share this post