Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 54: травень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 54: травень 2019

nsНадзвичайна ситуація

Через велику кількість опадів на Рівненщині відбулося підтоплення населених пунктів. Найбільше вплив стихії відчули у Рокитнівському, Сарненському, Березнівському та Зарічненському районах. 18 травня голова Рівненської обласної організації ТЧХУ з колегами відвідали Рокитнівський район для оцінки потреб місцевого населення. Було визначено пріоритетну проблему – брак питної води. 49 сімей отримали гуманітарну допомогу: питну воду, згущене молоко, консерви та вермішель.


medalВідзначення медичних сестер

Медаль імені Флоренс Найтінгейл – найпрестижніша міжнародна нагорода медичних сестер, якої удостоєні 1 517 медиків у світі. В Україні 23 медичні сестри були увінчані відзнакою за виняткове милосердя у повоєнний і мирний час у період до 2011 року. Цьогоріч, 12 травня, у день народження Флоренс Найтінгейл, медаллю нагороджені ще дві медичні сестри, які заслужили її своєю роботою та допомогою постраждалим від збройного конфлікту на Сході України. Це пані Валентина Басова, голова Дніпровської та Хортицької районної організації Червоного Хреста в Запорізькій області та пані Наталія Яковлева, голова Станично-Луганської районної організації Червоного Хреста в Луганській області.


rc-dayВсесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

8-го травня в усьому світі відзначається Всесвітній день Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Тематичні заходи відбулися в більшості регіонів України. Так, у Маріуполі (Донецька обл.) пройшов Фестиваль Червоного Хреста. Учасники мали змогу долучитися до майстер-класів з першої допомоги, ознайомитися з напрямами роботи організації, отримати довідкові матеріали. Львівська обласна організація провела концерт і майстер-клас з першої допомоги в гіпермаркеті «Епіцентр». Після заходів підопічні отримали солодощі та ваучери на придбання у мережі товарів на суму до 200 грн.


humaidГуманітарна допомога

Місцеві організації ТЧХУ продовжують надавати підтримку уразливим верствам населення. Зокрема, Криворізька організація (Дніпропетровська обл.) з великодніми гостинцями навідалася до протитуберкульозного диспансеру. У Тернополі волонтери передали великодні кошики нужденним у сільській місцевості. У Херсоні та на Донеччині малозабезпечені родини отримали гуманітарні набори. У Києві та Івано-Франківську стареньких забезпечили продуктами харчування. На Луганщині Червоний Хрест передав обласному будинку гігієнічні набори від Німецького Червоного Хреста. У Харкові з аналогічною допомогою Посол доброї волі ТЧХУ Олександр Гвоздик завітав до перинатального центру.


ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу на масових заходах по всій країні. Так, у Маріуполі ЗШР Донецької області надав першу допомогу відвідувачам “Startup Гогольfest”. Рівненські волонтери чергували під час нічної акції «Перша хвилина миру». Запорізький ЗШР надав першу допомогу учасникам мітингу 9 травня. На Київщині ЗШР надали першу допомогу учасникам Чемпіонату світу з середньовічного бою. У Києві першу допомогу надали 21 постраждалому в сутичках біля будівництва у Протасовому Яру, а також 38 відвідувачам концерту гурту «Океан Ельзи». Крім цього, ЗШР Національного комітету ТЧХУ забезпечив харчуванням 450 осіб під час заходів на Європейській площі.


fatНавчання першій допомозі

Завдяки інструкторам Товариства все більше людей опановують навички надання першої допомоги. Так, Закарпатська обласна організація навчила першій допомозі місцевих школярів. У Миколаєві життєво необхідними навичками оволоділи відвідувачі «Наукових пікніків». Вінницькі волонтери провели навчання для малечі з вадами слуху. Завдяки Бахмутській міськрайонній організації надання першої допомоги опанували працівники поліції Донецької області. У Чернівецькій області навичкам першої допомоги навчилися сільські голови.


pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Зокрема, у Харкові пройшов сімейний майстер-клас з оздоблення великодніх яєць. У Вінниці малеча з вадами слуху вчилася майструвати пасхальних зайців. У Вишгороді (Київська обл.) волонтери навчали дітей створювати мультфільми. У Херсоні учасники сімейного клубу грали в настільні ігри. У Білій Церкві завершився весняний цикл інклюзивних спортивних занять для дітей з аутизмом і синдромом Дауна. У Мирнограді (Донецька обл.) для підопічних провели сімейний захід «Час на себе».


ihlМіжнародне гуманітарне право

Товариство Червоного Хреста України підготувало ще 19 волонтерів, які розповсюджуватимуть знання з міжнародного гуманітарного права (МГП). Міжнародне гуманітарне право захищає тих, хто не бере участі в збройному конфлікті й обмежує методи та засоби ведення бойових дій. Майбутні тренери з МГП – волонтери з абсолютно різним досвідом та освітою, проте об’єднані спільною метою – розповсюдження гуманітарних цінностей і навчання нормам міжнародного гуманітарного права якомога ширшої аудиторії.


kirСпалах кору

Волонтери ТЧХУ продовжують інформувати дітей і дорослих про профілактику кору. Так, у Одесі жінки з числа внутрішньо переміщених осіб дізналися про його симптоми та схему вакцинації задля попередження захворювання. У Вінниці важливу інформацію отримали учні 5-11 класів загальноосвітньої школи № 19. Загалом волонтери задіяні у боротьбі зі спалахом кору у 5 областях: Чернівецькій, Вінницькій, Тернопільській, Одеській та Івано-Франківській. Найближчим часом там плануються тематичні зустрічі, заняття, лекції та спілкування з лікарями, батьками, дітьми, представниками державних органів.


mb-2019Мобільні медичні бригади

Мобільні медичні бригади ТЧХУ їздять у такі місця на лінії розмежування на сході України, які не відвідують лікарі та швидка допомога. Подібні послуги надає міжнародна організація «Лікарі світу». Мобільні бригади Червоного Хреста мають кращі діагностичні можливості завдяки ультразвуковому дослідженню, а у бригад «Лікарів світу» є спеціаліст з жіночого здоров’я та психолог. Нещодавно партнери обмінялися локаціями (по три з кожного боку). Тепер мешканці отримуватимуть якіснішу допомогу, а партнери раціональніше використовуватимуть ресурси проектів. Для здійснення обміну була проведена велика робота з вивчення потреб населення зони конфлікту в кваліфікованій медичній допомозі. Обмін локаціями став можливим завдяки інтенсивним переговорам партнерів і залученню експертів Міжнародного Комітету Червоного Хреста (МКЧХ).


rflСлужба розшуку

15 травня в Миколаївській обласній організації Товариства Червоного Хреста України відбулася зустріч працівників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, обласної організації ТЧХУ та членів родин, постраждалих від збройного конфлікту в Україні. Організувала захід Служба розшуку ТЧХУ, котра опікується родичами зниклих безвісти. Темою зустрічі стала «Стратегія відновлення доходу населення, постраждалого в зв’язку з конфліктом», яку презентували співробітники МКЧХ. Учасники дізналися про програму, що надає можливості для відновлення доходу з довгостроковими перспективами – родинам пропонується одноразова грошова допомога на відкриття власної справи. Були розглянуті питання вибору напряму бізнесу та його реєстрації. По завершенню заходу учасники заповнили заявки на отримання грантів.


UkrainianRedCrossMemberПопуляризація членства

З нагоди 101-річчя Товариства Червоного Хреста України волонтери ініціювали Facebook-флешмоб #UkrainianRedCrossMember, спрямований на популяризацію членства в Товаристві. Щоб підтримати корисне починання – достатньо стати членом ТЧХУ та опублікувати на своїй сторінці власне фото з членським квитком та інструкцією для друзів, яким передано естафету. За перші дні до флешмобу долучилися десятки користувачів з різних регіонів. Ініціатива продовжує ширитися мережею, пропагуючи свідоме членство.

Share this post