Харків – Есб’єрг: захоплюючий старт червонохрестівської співпраці

Харків – Есб’єрг: захоплюючий старт червонохрестівської співпраці

П’яте за величиною місто в Данії та друге в Україні об’єднуються для ще більш ефективного надання допомоги людям — запускають програму з обміну досвідом між організаціями Червоного Хреста цих двох країн.

***

Незважаючи на всі прогнози, Данія зустріла нас сонячною погодою. Такими ж сонячними виявилися і співробітники і волонтери Датського Червоного Хреста, що приймали нас.

З 4 по 11 травня ми — харківська команда червонохрестівців — повністю занурилися в роботу різних волонтерських сервісів Червоного Хреста в Данії.

У перший день ми відвідали Національний комітет в Копенгагені — величезна відкрита (в усіх сенсах) будівля, в якій не тільки співробітники, але й волонтери Червоного Хреста можуть організовувати різні зустрічі та заходи. Ми побачили і спробували на собі, як працює музей Червоного Хреста — інтерактивний квест, пройшовши який відвідувачі можуть повністю відчути — що значить допомагати людям абсолютно в різних ситуаціях: від надання першої допомоги постраждалим в ДТП до роздачі продуктових наборів біженцям.

Решту 4 дні ми присвятили ознайомленню з роботою відділення Червоного Хреста в Есб’єрзі. Це відділення має більше 15 напрямів роботи, багато з яких ми побачили своїми очима (і навіть спробували своїми руками): допомога колишнім в’язням і залежним, відвідування пацієнтів в лікарні та сидіння з вмираючими, клуб шиття і в’язання (всі вироби якого відправляються потребують африканські країни), Загін швидкого реагування та багато-багато інших.

20190506_095601

На зустрічах з волонтерами Червоного Хреста ми ознайомилися з повним циклом функціонування магазинів секонд-хенду (в Есб’єрзі та Рібе) — це такі магазини, які приймають одяг, посуд, меблі, іграшки, предмети побуту та інше від жителів, продають те, що має найкращу якість, а весь прибуток витрачають на надання допомоги людям. У Червоному Хресті Есб’єрга немає співробітників, там працюють тільки волонтери.

Спільно з данськими колегами ми провели обмін інформацією про роботу з волонтерами, про особливості фандрайзингу, комунікацій, лідерства та менеджменту.

20190509_135242

Ми не тільки побачили, а й відчули, чому Данію називають країною з найвищим рівнем щастя в світі — тут ніхто не самотній, люди пов’язані глибокою соціальною відповідальністю і довірою до державних і соціальних інституцій, а також одне до одного. Невеликий факт, який ілюструє рівень соціальної залученості датчан — із 80 тисяч населення Есб’єрга, 25 тисяч є волонтерами 173-х різних недержавних організацій. До речі, в Есб’єрзі навіть є спеціальна організація «VindRosen», яка об’єднує їх всіх і надає їм за необхідності приміщення і умови для роботи.

Програма візиту була не просто насиченою, а вельми продуктивною — за такий короткий час ми отримали дуже багато інформації і дізналися на собі — як це — жити і бути волонтером Червоного Хреста в Данії.

20190509_143845

Ми, співробітники і волонтери Харківської обласної організації Товариства Червоного Хреста України, які брали участь в поїздці (Валентина Костенко, Влад Васильцов, Галина Саган, Максим Плащов), щиро дякуємо волонтерам Червоного Хреста Есб’єрга (Нільсу Оу Гіверсену, Мікаелю Йенсену, Свену Уле Мадсену, Расмусу Фрозігу і багатьом-багатьом іншим), а також фахівцям з регіонального розвитку товариств Червоного Хреста України та Данії (Вікторії Назіній та Нільсу Баарвігу) за високий рівень організації нашого візиту, якісну та ефективну роботу з нами, і звичайно, за дивовижну екскурсійну програму! Окреме спасибі — нашим перекладачам: Тетяні, Єві та Перу за те, що зробили взаєморозуміння між нашими двома країнами більш впевненим.

20190509_111355

11 травня 2019 роки ми попрощалися з данськими колегами всього на місяць — з 8 по 15 червня 2019 року делегація Червоного Хреста Есб’єрга відвідає з візитом Харків для ознайомлення з роботою співробітників і волонтерів Червоного Хреста. За результатами цього візиту буде запланований до реалізації спільний проект між двома чернохрестівськими командами.

Так що ця поїздка стала тільки початком (безсумнівно продуктивним) дивовижної співпраці двох регіональних організацій із двох дуже не схожих одна на одну країн, які об’єднує Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

Галина Саган, волонтер Харківської обласної організації Червоного Хреста України, кандидат соціологічних наук, член Національної спілки журналістів України

Share this post