«Бути членом Червоного Хреста – це про можливість піклуватися про людей»: Лілія Білоус

«Бути членом Червоного Хреста – це про можливість піклуватися про людей»: Лілія Білоус

Напередодні Дня народження Міжнародного Руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, який святкується у всьому світі 8 травня, ми завжди підводимо підсумки попереднього року та стратегічно плануємо розвиток діяльності на наступні роки. Діяльність, яку ми, як і Червоний Хрест або Червоний Півмісяць в будь-якій країні світу, не зможемо здійснювати без підтримки членів Товариства. У зв’язку з цим ми взяли коментар Генерального директора Національного комітету Червоного Хреста в Україні Лілії Білоус.

«Колись на території України мільйони людей долучалися до лав Товариства. За часів незалежної України кількість членів змінювалася від року в рік та сягала також мільйонних показників. Проте кількісні показники були в той час приоритетніші за якісні. Звичайно, це потребувало термінових змін.

Важливо, що вже другий рік поспіль в рамках Стратегії Червоного Хреста 2018-2020 крок за кроком впроваджується переглянута у 2017 році система набуття членства у Червоному Хресті України, яка значно вплинула на зниження загальної кількості членів Червоного Хреста (понад 3 тис. у 2018 році) у порівнянні з попередніми 100 роками діяльності. Це було заплановано в процесі реформування та, що важливо, надало можливість закласти початок розвитку свідомого членства в організаціях Червоного Хреста по всій Україні.

Звісно, ще є над чим працювати, в тому числі і в доступі бажаючих людей до якісної і регулярної інформації про Червоний Хрест в Україні, про можливості долучитися до діяльності, формати багатогранної роботи, яку ми виконуємо. У свою чергу, ми шукаємо шляхи залучення сучасних технологій, працюємо над створенням мобільного додатку. Проте саме свідоме членство вже починає привносити позитивні зміни у підходах до організації діяльності у Товаристві, саме свідоме членство стає важливим розвитком Червоного Хреста в Україні.

На мою думку, не потрібно ставати членом Червоного Хреста, якщо ти не знаєш, або ж не маєш мети дізнатися про його діяльність, не співчуваєш та не маєш бажання просто допомагати людям у скрутному становищі, якого б характеру воно не було. І, навпаки, якщо ти береш активну участь у житті Червоного Хреста, ти фактично будуєш і є рушієм здійснення його діяльності, маєш можливість розвиватися, долучатися до навчання, набувати досвіду або ж самореалізовуватися, маєш виключне бажання бути соціально активним та щиро радієш від того, що полегшив страждання інших, допоміг знедоленим – це «симптоми», які вказують про твою готовність гідно нести місію Червонохресного Руху. Найактивніші члени Товариства мають вплив на прийняття рішень, бо входять до керівних органів Червоного Хреста. Насправді, допомагаючи разом, ми стаємо більш свідомі до сприйняття, що чужої біди не буває”.


Питання, що часто задаються, та відповіді на них:

Хто такий член Червоного Хреста?

Людина, яка свідомо обрала добровільну участь в діяльності Червоного Хреста, як спосіб піклування про осіб, які потребують допомоги та захисту їхнього здоров’я та гідності.

Хто може бути членом Червоного Хреста?

Громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадянства, які перебувають в Україні на законних підставах, які досягли 14 років. Визнають Статут Червоного Хреста, Кодекс поведінки членів, волонтерів та працівників Червоного Хреста, знають і визнають Основоположні принципи Міжнародного Руху Товариств Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

Як стати членом Червоного Хреста?

Звернутися до найближчої організації Червоного Хреста, познайомитися з основною інформацією про діяльність, заповнити анкету та отримати членський квиток після сплати щорічного членського внеску. Найближчим часом можна буде набути членства в Червоному Хресті за допомогою онлайн-сервісу.

Чому я стаю членом Червоного Хреста?

Я є членом Червоного Хреста тому що:

проявляю свою громадську позицію;

маю змогу надавати допомогу нужденним людям;

маю можливість брати участь в організації та здійсненні благодійних акцій;

приймаю активну участь в житті Червоного Хреста;

маю бажання бути обраним до керівних органів;

своїм внеском забезпечую здійснення діяльності найстарішої гуманітарної організації в Україні.

Прес-служба Товариства Червоного Хреста України

Share this post