Співпраця Служби розшуку Товариства з Польським Червоним Хрестом

Співпраця Служби розшуку Товариства з Польським Червоним Хрестом

Вже 25 років Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) у тісній співпраці з Бюро інформації та розшуку Польського Червоного Хреста займається встановленням долі членів родини українців та поляків, загублених у вирі неоднозначних та трагічних подій спільної історії наших народів.

У листопаді 2016 року співробітник Служби розшуку ТЧХУ особисто ознайомився з роботою польських колег. На сьогодні архівний фонд Бюро інформації та розшуку Польського Червоного Хреста – це понад 7 млн. карток-персоналій; акти ексгумацій та карти перепоховань загиблих під час Другої світової війни; архівні матеріали щодо  концтаборів, що знаходились на території Польщі; інформація про поляків, полеглих на теренах інших держав під час Другої світової війни та багато-багато інших матеріалів. Діяльність Бюро інформації та розшуку Польського Червоного Хреста здійснюється за фінансової підтримки з боку держави.

Cпівробітники Польського Червоного Хреста надають допомогу Службі розшуку Товариства у:

  • пошуку поховань військовослужбовців, полеглих під час Другої світової війни на території Польщі (близько 5 тисяч звернень з цього питання отримує Польський Червоний Хрест щорічно);
  • увічненні пам’яті загиблих шляхом внесення до списків похованих на відповідних військових цвинтарях;
  • відновленні родинних зв’язків та пошуку членів родини, розлучених внаслідок Другої світової війни, репресій з боку влади, операції “Вісла”, загострення політичних ситуацій, надзвичайних ситуацій
  • пошуку документів про службу у Війську Польському, перебування у полоні, таборах чи на примусових роботах на території Польщі під час Другої світової війни.
  • гуманітарному розшуку – втраті регулярного зв’язку з близькими членами родини внаслідок нез’ясованих обставин чи міграції (при наявності повних контактних даних).

Служба розшуку ТЧХУ, як і Польський Червоний Хрест,  не має змоги надати допомогу у:

  • генеалогічному розшуку
  • розшуку документів з метою оформлення картки поляка
  • розшуку цивільних поховань
  • розшуку документів про службу у Війську Польському до 1939 року та після 1945 року.

Відповідно до партнерських угод, розшук на території Польщі проводиться на підставі офіційного звернення від Служби розшуку ТЧХУ з метою отримання повного переліку даних, необхідних для проведення пошуку.

Роз’яснення щодо відновлення родинних зв’язків та увічнення пам’яті полеглих під час Другої світової війни можна отримати у Службі розшуку Національного комітету, в обласних, районних і міських організаціях Товариства Червоного Хреста України.

Share this post