Волонтерський розвиток у напрямку психосоціальної підтримки на прикладі історії Вікторії

Волонтерський розвиток у напрямку психосоціальної підтримки на прикладі історії Вікторії

Не кожен з нас знає, як діяти, опинившись поруч із людиною, яка знаходиться у стані дистресу через пережиті кризові події. Історію про те, коли володіння навичками правильного надання психосоціальної підтримки та першої психологічної допомоги виявилося надзвичайно важливим, розповіла Вікторія Бондарчук.

У 2017 році Вікторія, яка жила у Костянтинівці Донецької області, дізналася про волонтерство у Товаристві Червоного Хреста України (ТЧХУ). Протягом року вона отримувала необхідні знання, після чого доєдналася до команди напрямку психосоціальної підтримки (ПСП) у якості волонтера, щоб допомагати всім, хто цього потребує.

Вікторія пройшла тренінг з ПСП та проводила з колегами заходи для дітей. Наприкінці 2018 року поїхала по обміну волонтерським досвідом до іншого регіону. Саме в цей час там проводилася підготовка координаторів напрямку ПСП. Вікторія пройшла тренінги, стала районним координатором у Донецькій області. Водночас продовжувала проводити тренінги з Першої психологічної допомоги (ППД) у небезпечних районах, які локалізувалися вздовж лінії зіткнення. З лютого 2022 року Вікторія стала міжрегіональним фахівцем напрямку ПСП. Через ескалацію збройного конфлікту в Україні, дівчина з родиною змушена була переїхала до Чернівців, проте не зупинила свою діяльність у Товаристві Червоного Хреста України і надалі продовжувала надавати психосоціальну підтримку та першу психологічну допомогу населенню.

Одним з вражаючих випадків надання психосоціальної підтримки в надзвичайній ситуації Вікторія вважає зустріч і супровід пацієнтів психоневрологічного інтернату, які прибули до Чернівців на евакуаційному потязі з деокупованого міста Куп’янська Харківської області. Виявилось, що люди з психічними розладами їхали з-під обстрілів без супроводу жодного соціального працівника. Тому команда напрямку психосоціальної підтримки із загоном швидкого реагування вирішили супроводжувати і надавати психосоціальну підтримку евакуйованим людям на шляху до психоневрологічного інтернату міста Хотин:

«Під час супроводу жінок в одному з автобусів, в якому я їхала, дуже знадобилися навички правильного надання Першої психологічної допомоги, особливо знання дихальних вправ, вправ на «заземлення» і «безпечне місце». Надання ППД тривало близько 2 годин, адже одна з жінок була у важкому емоційному стані та потребувала постійної підтримки. Разом з нею ми виконали кожну вправу по кілька разів. Це тривало, доки ми не прибули до інтернату, де люди були перенаправлені до психіатрів для надання спеціалізованої допомоги» – Згадує Вікторія.

Наразі Вікторія бере участь у проведенні тренінгів з ПСП та ППД, а також долучається до підтримки населення під час евакуації з регіонів активних бойових дій. Залежно від людини, надання ППД може тривати від 20 хвилин до 3 годин. А якщо хтось потребує додаткової допомоги, то людині рекомендують звернутися до інформаційного центру ТЧХУ за консультацією професійного психолога.

 

Share this post