Наталія Діда: «Пишаюсь тим, що я є волонтером Червоного Хреста України, адже це дає мені можливість підтримати кожного, хто цього потребує»

Наталія Діда: «Пишаюсь тим, що я є волонтером Червоного Хреста України, адже це дає мені можливість підтримати кожного, хто цього потребує»

«Зрозуміти переживання іншого зможе лише та людина, яка відчувала їх сама» – саме тому волонтерами часто стають люди, яким довелося покинути власні домівки, пережити обстріли, втрату рідних або майна. Адже вони як ніхто інший здатні зрозуміти потреби та необхідність підтримки тих, хто постраждав внаслідок повномаштабного збройного конфлікту в Україні. Однією з таких волонтерок напрямку психосоціальної підтримки є Наталія Діда.

У жовтні 2014 року, через початок активних бойових дій у рідному Луганську, жінка разом з родиною вимушена була переїхати на Полтавщину. За кілька місяців життя в новому місці Наталія почала відвідувати заходи з психосоціальної підтримки як учасник. Разом з іншими людьми, що потребували підтримки, вона мала можливість відновити почуття безпеки, знайти способи подолання стресу, покращити свій емоційний стан та корисно провести час.

Відчувши на собі, наскільки важливо турбуватися про психічне здоров’я кожному, хто вимушено покинув власні домівку та опинився в нових умовах життя, Наталія заснувала рух самодопомоги для таких людей. Рух підтримували місцеві та міжнародні організації, однією серед яких стала Полтавська обласна організація Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ).

Ознайомившись та розділяючи цінності ТЧХУ, Наталія долучилася як волонтер до тоді ще нещодавно створеного у 2015 році напрямку психосоціальної підтримки. Вона проходила навчання як в рамках ТЧХУ, так і в інших організаціях, в тому числі за підтримки ООН отримала освіту у справах біженців в Україні. Ці навички дозволили Наталі краще розуміти людей, які постраждали від кризових подій, знаходити підхід та ефективно надавати
підтримку різним категоріям населення.

«Робота команди волонтерів, використання знань з правильного надання психосоціальної підтримки та першої психологічної допомоги дозволили нам підтримати сотні родин, які мусили покинути власні домівки й переїхати на Полтавщину. На заходах учасники можуть заспокоїтися, відволіктися, навчитися турбуватися про себе та підтримувати близьких, а ще багато хто знаходить тут нових друзів. Пишаюсь тим, що я є волонтером Червоного Хреста України, адже це дає мені можливість підтримати кожного, хто цього потребує», – розповідає Наталія про свою діяльність.

З початком повномасштабного збройного конфлікту в Україні велика кількість родин вимушено покинули власні домівки, втратили майно або постраждали від інших кризових подій, що відбуваються в країні. Люди опинилися у важкому емоційному стані та потребують пітдримки. Наталія за роки своєї діяльності разом з командою Полтавської обласної організації ТЧХУ провела для дітей та дорослих сотні занять з елементами творчості, активних ігор та сімейних заходів. Адже підтримувати психічне здоров’я кожного, хто цього потребує, зараз є найголовнішою задачею волонтерів напрямку психосоціальної підтримки.

 

Share this post