Червоний Хрест України попереджає про мінну загрозу “на десятиліття” – інтервʼю для Deutsche Welle

Червоний Хрест України попереджає про мінну загрозу “на десятиліття” – інтервʼю для Deutsche Welle

Генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України повідомив Deutsche Welle (DW), що російські наземні міни поширені на “значних територіях” країни. За його словами, міни становлять загрозу для цивільного населення, гуманітарної роботи та зусиль з відновлення.

У той час як російське вторгнення в Україну затягується ще на один рік, Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста України, розповів DW, що його організація стоїть перед “величезним” гуманітарним викликом.

Це включає підтримку внутрішньо переміщених осіб, які живуть на Заході України, евакуацію людей зі Сходу, а також підтримку тих, чиї квартири та будинки були пошкоджені або зруйновані.

Однак, за словами Доценка, міни, залишені російськими військами, роблять доступ до постраждалих районів “дуже складним” для гуманітарних працівників, які з міркувань безпеки не завжди можуть дістатися до тих, хто цього потребує.

Доценко також зазначив, що Червоний Хрест України не має доступу до територій в Україні, які наразі не контролюються українським урядом, і працює з Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ) для координації допомоги.

Він додав, що Червоний Хрест намагається організувати операції з розмінування за допомогою військових, оскільки заміновані “значні території”. Однак операції з розмінування часто можуть тривати роками.

США обіцяє допомогу

Минулого року Державний департамент США заявив, що виділить понад 95 мільйонів доларів (близько 87 мільйонів євро) на допомогу в розмінуванні, в тому числі на проведення навчання та надання технологій для пошуку і знешкодження наземних мін.

“Ми очікуємо, що це буде один з найбільших викликів щодо знешкодження наземних мін і боєприпасів, що не вибухнули, з часів Другої світової війни”, – сказав керівник програми Державного департаменту США зі знешкодження озброєнь Майкл Тірре, виступаючи перед Гельсінською комісією США в грудні цього року.

За оцінками уряду України, 160 000 квадратних кілометрів землі можуть бути забруднені наземними мінами, згідно із заявою Державного департаменту.

Міни, що інтенсивно використовуються в Україні

У червні 2022 року Human Rights Watch (HRW) опублікувала доповідь про розміщення Росією наземних мін в Україні, причому російські протипіхотні міни інтенсивно використовувалися в Донецькій, Київській, Харківській та Сумській областях. Серед них є і нещодавно розроблені типи протипіхотних мін, які раніше не використовувалися.

Наприклад, за даними HRW, українська влада в Бучі під Києвом виявила “міни-пастки, що активуються жертвою”, встановлені російськими військами перед виведенням, які заборонені Договором про заборону мін 1997 року, учасницею якого є Україна, але не Росія.

“Зухвале використання Росією протипіхотних мін у країні, яка чітко заборонила цю зброю, є безпрецедентним і заслуговує на рішучий глобальний осуд”, – заявив Стівен Гус, директор з питань озброєнь HRW, у статті, опублікованій на сайті організації.

Хоча в доповіді зазначається, що наразі неможливо визначити точну кількість наземних мін або число постраждалих від них, бо вплив використання мін проявляється через “недоступність” до будинків цивільного населення, інфраструктури, транспортних шляхів і сільськогосподарських угідь.

Вона додала, що є дані, які вказують на те, що сільськогосподарське виробництво порушується через наявність мін на “сільських стежках і дорогах”. HRW задокументувала один випадок поранення фермера після того, як його трактор наїхав на протитранспортну міну.

“Безумовно, ця проблема залишиться з Україною на десятиліття”, – сказав Максим Доценко. “Ми дуже стурбовані цим. День за днем в Україні ви будете чути про те, що мирні жителі гинуть через міни. І це жахливо”.

Водночас Максим Доценко додав, що підтримка України з боку Європи та решти світу є позитивним нагадуванням для гуманітарних працівників та українського народу.

“Ми розуміємо, що ми не одні… Це дає надію людям, вони бачать світло в кінці тунелю”.

Матеріал: Deutsche Welle, Уеслі Ран.

 

Share this post