РІК ТОМУ, 20 ЛЮТОГО 2020, ІЗ НОВИХ САНЖАР ПОЧАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА КОРОНАВІРУСНА ІСТОРІЯ

РІК ТОМУ, 20 ЛЮТОГО 2020, ІЗ НОВИХ САНЖАР ПОЧАЛАСЯ УКРАЇНСЬКА КОРОНАВІРУСНА ІСТОРІЯ

Тоді місцеві мешканці влаштували протест, намагаючись не пропустити до санаторію «Нові Санжари» евакуйованих із китайського міста Ухань співвітчизників. Тоді на місці події працювала наша знімальна група. Анатолій Васевич пригадує хронологію тих подій.

Зранку, 20 лютого, із редакції телеканалу «Центральний» ми вирушили в Нові Санжари, де вже повним ходом вирував протест. Українська влада прийняла рішення розмістити в місцевому медичному центрі евакуйованих з китайського міста Ухань громадян, де стався спалах коронавірусу. Місцеві жителі перекрили дороги, щоб завадити розміщенню евакуйованих. За майже 10 кілометрів до селища нашу автівку зупинили поліціянти і запропонували далі йти пішки.

Анатолій Васевич, кореспондент:

Поспілкувавшись із кількома водіями, послухавши їхнє обурення, що вони теж не можуть рухатися далі, ми пішли пішки. По дорозі нас уже обганяли кілька машин швидкої допомоги і машин поліції. Що чекає попереду – ми не знаємо.

У Нових Санжарах вразила велика кількість спецпризначенців, правоохоронців, еменесників, військової техніки, машин швидкої. І звісно ж, обурених місцевих мешканців.

Олександр Терещенко, місцевий активіст:

Усі в’їзди у Нові Санжари були перекриті активістами, трактори, вантажівки, фури. Коли я прийшов на центральний вхід на Нові Санжари – там була купа бронетехніки.

Володимир Зеленський, президент України:

Я хочу всім лікарям подякувати. Обов’язково ДСНС, Червоному Хресту, місцевим людям. Я впевнений, що тут більшість, майже всі люди місцеві, вони розуміють, що до них приїхали їх українці. І раді, що ви виписуєтеся здорові. Я в цілому дуже радий, що саме тут не було жодного випадку коронавірусу.

Олександр Блінов, заступник начальника медичного центру санаторію «Нові Санжари»

Я вважаю, що забезпечення у них було на досить гарному рівні. І я думаю, що харчування теж. Не кожна людина в Україні може так харчуватися у даний період.

Допомогу евакуйованим з Уханю везли з різних регіонів України. Згодом продукти заборонили передавати до санаторію, а от необхідні речі продовжували отримувати.

Ірина Плюсніна, голова Полтавської обласної організації Товариства Червоного Хреста України

 Допомогу везли із усіх куточків України. Першими приїхала миколаївська машина. Вона їхала усю ніч, і на ранок уже була у нас. Львів, Одеса, Тернопіль, Житомир, Вінниця, Полтава, Харків. Новосанжарці теж долучилися, добряче до допомоги.

Детальніше у сюжеті “Центральний”.

 

 

Share this post