Український Червоний Хрест працює виключно на підконтрольній Уряду України території

Український Червоний Хрест працює виключно на підконтрольній Уряду України території

Український Червоний Хрест (офіційно – «Товариство Червоного Хреста України») – українська організація, яка працює виключно на підконтрольній Уряду України території, дотримуючись українського законодавства і в координації з органами державної та місцевої влади.

Український Червоний Хрест, згідно свого мандату, не відвідує військовополонених оскільки відповідно до Женевських конвенцій 1949 року відвідування військовополонених здійснюється Міжнародним Комітетом Червоного Хреста (МКЧХ), коли його працівникам надається відповідний доступ.

Український Червоний Хрест є частиною Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, найбільшої гуманітарної організації у світі, яка складається з трьох компонентів:

  • Міжнародний Комітет Червоного Хреста є нейтральною, неупередженою та незалежною організацією, виключно гуманітарна місія якої полягає в забезпеченні поваги та захисту життя та гідності людей сторонами в конфлікті та наданні їм допомоги. В умовах міжнародних збройних конфліктів він може діяти як нейтральний посередник між сторонами в конфлікті за їхньої згоди, і сторони також зобов’язані надавати МКЧХ доступ до всіх утриманих ними військовополонених.

 

  • Міжнародна Федерація Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (МФТЧХ і ЧП) – підтримує розвиток усіх національних товариств та сприяє їхній діяльності. А також здійснює гуманітарні місії в місцях природних і техногенних катастроф, епідемій та інших надзвичайних ситуацій, а також протидіє дискримінації та насильству.

 

  • Національні товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у 191 державі світу, яким, власне, і є Український Червоний Хрест в Україні. Національні товариства працюють у своїх країнах та надають широкий спектр послуг: від реагування на надзвичайні ситуації до допомоги постраждалим від війни.

Український Червоний Хрест є незалежною організацією та не підпорядковується іншим організаціям, зокрема МКЧХ, МФТЧХ і ЧП або національним товариствам з інших країн.

Share this post