10 вересня — День запобігання суїциду

10 вересня — День запобігання суїциду

10 вересня, у День запобігання суїциду, нагадуємо, що підтримка важлива кожному з нас, а не лише людям, які знаходяться у кризовому стані.

Пропонуємо кілька порад для запобігання проблем з психічним здоров’ям, аби впевнено долати життєві виклики та запобігти негативним думкам:

  • Ви не самотні. Знайдіть друга, члена сім’ї або психотерапевта. Не тримайте свої думки про самогубство в таємниці. Якщо ви не знайшли людину, готову вислухати, продовжуйте пошук. Може бути корисно написати список людей, до яких ви можете звернутися в кризовій ситуації.

 

  • Суїцидальні думки зазвичай пов’язані з проблемами, які можна вирішити. Якщо ви не можете придумати жодних рішень, це означає, що ви не можете їх побачити зараз. Звернення до фахівця допоможе знайти альтернативи.

  • Емоційні кризи носять тимчасовий характер. Важливо визнати, що кризи закінчуються. Речі, які зараз здаються непереборними (фінансові проблеми, втрата близької людини), з часом стануть менш болючими і більш контрольованими. Це нормально, не відчувати цього зараз. Але знання того, що проблеми часто є більш контрольованими, допоможе зберігати надію.

 

  • Причини жити допомагають пережити важкі часи. Подумайте про те, що підтримувало вас у важкі часи: сім’я, хобі, проекти на майбутнє. Якщо в даний момент ви віддалилися від сім’ї або друзів, відновіть відносини або створіть нові. Знайдіть цікаве заняття чи проект. Життєвий проект і міцні стосунки є найкращою протидією від негативних думок.

 

  • Дистанціюйтеся від будь-яких засобів, за допомогою яких ви можете нашкодити собі. Тримайтеся подалі від засобів масової інформації, які могли б бути частиною плану самогубства. Важливо, щоб ви перефразували свою відданість життю не тільки в позитивних думках і словах, але і в діях.

 

  • Уникайте алкоголю та інших шкідливих речовин. Позбавтеся від будь-яких небезпечних речовин вдома, навіть якщо у вас немає залежності. Якщо у вас залежність, продовжуйте відвідувати групу підтримки, якщо ви це робите, або підписуйтесь на неї.

 

  • Уникайте того, що йде не дуже добре або вам важко, поки не відчуєте себе краще. Перенапруження може погіршити ситуацію. Вашою головною турботою має бути одужання.

 

  • Плануйте повсякденні справи. Включіть принаймні дві щоденні справи тривалістю понад півгодини кожна. Це має бути діяльність, яка вам подобається або не викликає вимог, дискомфорту чи занепокоєння.

 

  • Намагайтеся розмовляти і спілкуватися з людьми. Відновлення соціальних зв’язків є важливою складовою. Також пам’ятайте, що не всі хочуть або можуть вислухати ваші проблеми, але можуть допомогти іншим способом. Зателефонуйте друзям, візьміть участь у групах або семінарах, долучіться до заходів.

 

  • Подбайте про своє фізичне здоров’я. Слідкуйте за харчуванням і займіться спортом з низьким навантаженням. Якщо ви страждаєте від будь-якого нездужання або дискомфорту, йдіть до лікаря. Якщо у вас хороше здоров’я, проходьте планові огляди.

 

  • Намагайтеся зберігати оптимістичний погляд у майбутнє. Пам’ятайте, що більшість людей, які страждали від суїцидальних думок або робили спробу, відновилися і ведуть продуктивне життя.

Якщо ви пережили будь-які складні події чи надзвичайну ситуацію та не можете впоратись з наслідками, звертайтесь до професійного психолога на загальнонаціональну гарячу лінію Українського Червоного Хреста: 0 800 332 656 (понеділок-п’ятниця, 09:00-18:00). Діяльність підтримується Європейською комісією в рамках програми#EU4Health.

Share this post