5 вересня світ відзначає День благодійності

5 вересня світ відзначає День благодійності

В цей день, як ніколи, важливо єднатися та допомагати тим, хто поруч. Підтримки потребують навіть діти, адже війна вкрала їх безтурботне і щасливе дитинство.

Щодня діти бачать і чують про руйнування  житлових будинків, лікарень, шкіл, а також про людські смерті, про втрати рідних чи знайомих. А ще зіштовхуються з особистими викликами, такими як адаптація у новому місті, в яке вони приїхали, тікаючи від смертоносних ракет, а потім на них чекає адаптація у школі чи садочку — це лише частина факторів, які призводить до психологічних травм, а іноді і до більш серйозних захворювань.

Щоб мінімізувати стрес у дітей, Український Червоний Хрест відкриває центри психосоціальної підтримки по всій країні. Там з ними працюють фахівці, адже діти зазвичай соромляться розповідати батькам, що відчувають і про що думають. Ми створюємо сприятливе безпечне середовище, де діти з батьками спілкуються, проводять час разом і діляться своїми переживаннями. Це допомагає долати сум, страх, невизначеність та інші емоції, з якими непросто впоратися самостійно.

У кожної дитини своя важлива історія і своє непросте дитинство у реаліях війни. І з нагоди Дня благодійності ми зібрали декілька з них.

  •  «Важливість допомоги» намалював під час заходу у Запоріжжі Андрій Павленко. Хлопчик у свої 12 років вже знає, що таке залишати власну домівку через війну. Він з родиною переїхав з села Іванівка Херсонської області. Андрій знає, наскільки потрібною стала підтримка волонтерів Українського Червоного Хреста, та вдячний за це.

  • Автор ще одного малюнка 9-річна Ілана Руснак, що проживає в Хотині Чернівецької області та навчається у ліцеї №5, де відвідує заходи з психосоціальної підтримки. Дівчинка часто долучається до заходів, які організовані у місцевому укритті. Понад 2 роки Ілана допомагає волонтерам, уявляючи, що сама є частиною команди Українського Червоного Хреста. У цьому для неї стала прикладом мама, яка є волонтером і вважає це своїм покликанням.

  •  12-річна Аріадна Іліщук відвідує заходи у Путильському ліцеї ім. Юрія Федьковича Чернівецької області. Вперше вона долучилася до групи у квітні минулого року, й за цей час, як відмічає мама дівчинки, донька стала емоційно більш відкритою, комунікабельною та менш тривожною, а у випадках переживань — вміє краще впоратись зі стресом.


Наші заходи психосоціальної підтримки вже відвідали 541 397 українців, з яких 299 632 — саме діти.
Підтримати нашу важливу роботу може кожен.

Разом ми допоможемо маленьким українцям пережити лихо війни, знизити рівень стресу та подаруємо дітям шанс на радощі життя. Кожен донат — це великий плюс!

Share this post