Міжнародний день боротьби за ліквідацію сексуального насильства під час військових конфліктів

Міжнародний день боротьби за ліквідацію сексуального насильства під час військових конфліктів

Міжнародний день боротьби за ліквідацію сексуального насильства під час військових конфліктів (СНПК) у світі прийнято відзначати 19 червня. Така дата була обрана з нагоди схвалення 19 червня 2008 року резолюції Ради Безпеки 1820 (2008), в якій засудила сексуальне насильство як тактику ведення війни. Міжнародне гуманітарне право забороняє та засуджує СНПК.

До сексуального насильства в умовах збройного конфлікту належить зґвалтування, сексуальне рабство, примусова проституція, примусова вагітність, примусові аборти, примусова стерилізація, примусові шлюби та будь-які інші зіставні за ступенем тяжкості форми сексуального насильства по відношенню до жінок, чоловіків, дівчаток чи хлопчиків, які мають пряме або непряме (тимчасове, просторове або причинно-слідче) відношення до конфлікту.

У війні росії проти України факти застосування сексуального насильства мали місце з 2014 року. Але після повномасштабного вторгнення російські війська застосовують сексуальне насилля саме як метод ведення війни в небачених раніше масштабах – зокрема, для залякування, помсти чи «покарання» цивільного населення на окупованих територіях. Сексуальне насилля застосовується до жінок, чоловіків та дітей.

Станом на червень 2024 року з початку повномасштабного вторгнення прокурори зафіксували 298 фактів СНПК (серед постраждалих 109 осіб – це чоловіки, 189 – жінки, з них 15 неповнолітніх, з яких 14 дівчат та 1 хлопець). Серед зафіксованих випадків СНПК наявні такі види як: зґвалтування, каліцтво або насильство над статевими органами, примусове оголення, погрози та спроби зґвалтування, примус дивитися на сексуальну наругу над близькими особами тощо.

Наразі зафіксована найбільша кількість випадків сексуального насильства у Херсонській області – 91, у Київській області – 57, у Донецькій області – 75, у Харківській області – 33, у Запорізькій області – 19, у Чернігівській області – 8, у Луганській області – 3, у Миколаївській області – 10, у Сумській області – 2.

Зазначимо, що СНПК становлять серйозні порушення міжнародного гуманітарного права, якщо вони скоєні по відношенню до осіб, що користуються захистом, в контексті міжнародного збройного конфлікту або у зв’язку з ним, коли вчинені діяння підпадають під визначення «катування або жорстокого поводження», або становлять собою «умисне заподіяння тяжких страждань або серйозної шкоди здоров’ю».

Український Червоний Хрест реалізовує проєкт щодо прав постраждалих від сексуального насильства під час збройної агресії за підтримки Французького Червоного Хреста.

Share this post