Український Червоний Хрест та IMPACT провели захід за участі представників Уряду на тему: «Поточна ситуація та перспективи біженців з України: від надзвичайного реагування до повернення та (ре)інтеграції»

Український Червоний Хрест та IMPACT провели захід за участі представників Уряду на тему: «Поточна ситуація та перспективи біженців з України: від надзвичайного реагування до повернення та (ре)інтеграції»

Станом на початок 2024 року, орієнтовно 6,2 мільйонів біженців з України перебувають в різних країнах світу, переважно в Європі, але багато хто планує або вже повернувся додому. За результатами дослідження, яке було проведено дослідницькою організацією IMPACT, одна з причин повернення до України — бажання возз’єднатися з родиною та туга за домівкою.

Так, прагнення повернутися в Україну залишається домінуючим серед українців в Польщі. Причому багато хто висловлює бажання повернутися в Україну в майбутньому (70%). Тим не менш, переважна більшість, а саме 88% планують залишитися в країні, в якій вони перебувають, принаймні ще на 6 місяців.

Ці та інші результати дослідження були представлені під час заходу, який став платформою для органів державної влади, неурядових і громадських організацій, експертів, що спеціалізуються на соціально-економічній та гуманітарній політиці, для спільного обговорення стратегій та ініціатив щодо біженців й репатріантів. Дослідження проводиться з березня 2022 року і триває досі.

«Це дослідження показало тенденцію до повернення українців додому. Ми розуміємо наміри українських біженців щодо повернення додому та розуміємо найближчу перспективу, проблеми та те, яка допомога їм буде потрібна найближчим часом. Спільно з державою ми зможемо напрацювати механізми допомоги українцям, які повертаються додому навіть попри війну, що триває», — зазначив генеральний директор Українського Червоного Хреста Максим Доценко

«Лонгітюдне дослідження показало, що рівень невизначеності в намірах пересування був дуже високим на початку повномасштабного вторгнення. Люди постійно змінювали свої плани та наміри пересування в залежності від новин з фронту, ситуації з безпекою в Україні, а також від наявності необхідної допомоги в країнах перебування. Для біженців з України залишається високим рівень невизначеності, багато людей не бачать і не можуть будувати довгострокових планів. Проте сьогодні ми бачимо, як фактори соціально-економічної вразливості та відсутність сталого житла в приймаючих країнах з часом можуть підштовхнути деяких біженців повернутися в Україну, навіть у райони, які вони вважають абсолютно небезпечними», — зазначив заступник регіонального координатора IMPACT в Україні Олівер Лоф.

Зазначимо, що з березня 2022 року IMPACT прагне зрозуміти досвід тих, хто виїхав за кордон у відповідь на ескалацію бойових дій в Україні, патерни мобільності, траєкторії інтеграції та наміри повернутися біженців та тих, хто повертається. Поточне дослідження дає зрозуміти, як ці фактори змінюються з часом. Для цього, щомісяця IMPACT проводить телефонне опитування 5 000 респондентів — біженців та тих, хто повертається.

Наразі дослідження фінансується USAID та IFRC (попередні раунди фінансувалися Бельгійським Червоним Хрестом, Німецьким Червоним Хрестом та Save the Children), а також підтримується та проводиться у партнерстві з Українським Червоним Хрестом.

Share this post