Відбулася міжнародна кампанія із захисту емблеми Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

Відбулася міжнародна кампанія із захисту емблеми Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця

У п’ятницю, 8 грудня, Український Червоний Хрест разом із Національними товариствами Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця провів одноденну міжнародну кампанію захисту емблеми у соціальних мережах. Кампанія відбувалася у партнерстві із Національними товариствами Червоного Хреста Італії, Великої Британії, Нідерландів, Норвегії, Франції, Бельгії, Польщі, Австрії, Ірландії, Німеччини та Данії.

Ідея кампанії — в один і той самий день в однакові часові проміжки опублікувати однакового вмісту пост про емблеми Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.

День було обрано не випадково, адже 8 грудня 2005 року Додатковим протоколом III до Женевських конвенцій від 12 серпня 1949 року було прийнято додаткову відмітну емблему під назвою «червоний кристал». Ця емблема виконує ті самі цілі, що й емблеми Червоного Хреста та Червоного Півмісяця, тобто є одним з трьох міжнародно визнаних символів нейтралітету та захисту під час збройного конфлікту.

Метою кампанії було показати значення і цінність емблеми, а також продемонструвати постійну співпрацю Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у запобіганні зловживанням емблемою Червоного Хреста. Однією із основних ідей кампанії стало також висвітлення війни в Україні та ризиків, які тягне за собою неправомірне використання емблеми Червоного Хреста.

Емблема призначена для захисту медичного та релігійного персоналу збройних сил або є вказівкою на приналежність осіб або об’єктів до Міжнародного Руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Будь-яке неправомірне використання емблеми може послабити її захисну цінність, таким чином поставивши під загрозу життя тих, хто надає медичну та гуманітарну допомогу під час збройних конфліктів.

Даною кампанією Національні товариства наголосили на важливості емблеми Червоного Хреста та закликали всіх поважати міжнародне гуманітарне право, допомагати запобігати неправильному використанню емблеми. І, таким чином, допомагати захистити людей, які постраждали від збройних конфліктів, і тих, хто надає їм допомогу.

 

Share this post