Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Всесвітній день боротьби зі СНІДом

Стосовно ВІЛ-інфекції існує багато міфів, стереотипів та стигм. До Всесвітнього дня боротьби зі СНІДом, синдрому що розвивається внаслідок тривалого без лікування впливу ВІЛ на організм людини, підготували інформаційні матеріали щодо цього захворювання.

  • ВІЛ не передається при рукостисканні, поцілунку, кашлі й чханні.
  •  Інфікуватися вірусом через побутові предмети — посуд, одяг, телефон, унітаз тощо — неможливо.
  • Комахи не можуть переносити вірус імунодефіциту.

Будь-який сексуальний контакт без презерватива (анальний, вагінальний, оральний) з інфікованою людиною може стати причиною зараження.

Будь-які інструменти, які багаторазово використовують для ін’єкцій, пірсингу, татуювання, можуть стати причиною інфікування. Переконайтеся, що майстер простерилізував інструменти.

ВІЛ передається під час вагітності та пологів, під час грудного вигодовування від ВІЛ-інфікованої жінки до дитини, якщо не вживати профілактичні засоби.

Від моменту зараження ВІЛ до вираження симптомів СНІДу може пройти понад 10 років. Тестування — єдиний шлях виявити проблему.

ВІЛ — не вирок.
Мільйони людей по всьому світу живуть із ним повноцінним життям! Це хронічна інфекція, і її, як і багато інших, можна ефективно лікувати та жити повноцінним, звичним життям. Для створення сім’ї, народження дітей, кар’єри, участі у марафонах, старіння, виходу на пенсію ВІЛ не є перешкодою. Це можливо лише за двох умов – своєчасне виявлення хвороби та систематичне вживання ліків.

Якщо є підозра інфікування ВІЛ, потрібно не пізніше 72 годин після контакту звернутися до лікаря для початку прийому постконтактної профілактики ВІЛ.

Отримати послуги з тестування на ВІЛ-інфекцію можна:

  •  у сімейного лікаря, в закладах амбулаторного та хірургічного профілів тощо;
  • на базі неурядових організацій, що працюють з ключовими та уразливими групами людей;
  • вдома та самостійно за допомогою оральних тестів, які можна замовити безоплатно на сайті https://prozdorovia.in.ua, http://oraltest.org.ua.

Знайти найближчий пункт тестування на ВІЛ можна у чат-боті #ТЕСТпоруч https://t.me/HIVfree_bot і на сайті https://testporuch.phc.org.ua. Тут можна зрозуміти власні ризики щодо ВІЛ, а також дізнатися де і як пройти тестування.

З питань ВІЛ/СНІДу працює загальнонаціональна гаряча лінія 0 800 500 451.

За матеріалами Центру громадського здоров’я.

Share this post