Від початку повномасштабного вторгнення Український Червоний Хрест надав психосоціальну підтримку майже 500 000 українцям

Від початку повномасштабного вторгнення Український Червоний Хрест надав психосоціальну підтримку майже 500 000 українцям

Наразі в Україні відкрито понад 60 кімнат у 22 областях і 7 центрів психосоціальної підтримки Українського Червоного Хреста.

Центри розташовані в Полтаві, Тернополі, Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Хмельницькому та в Кам’янці-Подільському.

У рамках Всесвітнього дня психічного здоровʼя в Києві відбувся пресбрифінг — «Чому важлива психосоціальна підтримка людей під час війни в Україні».

Керівник департаменту реабілітації та підтримки Українського Червоного Хреста Анна Діденко розповіла про те, як найбільша в Україні гуманітарна організація надає підтримку у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки постраждалому населенню.

«Ми закликаємо, що турбуватись про психічне здоров’я потрібно не лише у Всесвітній день психічного здоров’я, а й всі 365 днів на рік. Особливо ця тема стала актуальною для населення України з початку повномасштабного вторгнення».

Зараз команда з понад 500 волонтерів Українського Червоного Хреста регулярно надає психосоціальну підтримку та першу психологічну допомогу у 22 областях України й місті Києві.

 «Такі прості речі, як підтримка, комунікація та повсякденні дії допомагають кожному покращити власний емоційний стан і попередити більш складні наслідки. Підтримка кожної людини зараз дає змогу хоча б в якійсь мірі змінювати життя однієї окремої родини, громади, які разом складають цілу країну», — зазначила керівник напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Катерина Крикля.

Важливим у діяльності Українського Червоного Хреста є й надання на місці ліквідації надзвичайних ситуацій першої психологічної допомоги постраждалим, а також під час зустрічі евакуаційних потягів чи чергуванні на вокзалах. Люді, які щойно пережили стресові події, часто потребують першої психологічної допомоги.

 «Для волонтерів бути поруч з людиною у разі потреби, подати ковдру або воду, допомогти відновити зв’язок з близькими, надати інформацію про подальші дії та головне – відновити почуття безпеки», — підкреслила головний фахівець при реагуванні на надзвичайні ситуації напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки Українського Червоного Хреста Вікторія Бондарчук.

Команда надає першу психологічну допомогу під час реагування самостійно, а також навчає загони швидкого реагування Українського Червоного Хреста підтримці людей, які знаходяться в стані гострого стресу. Важливо володіти навичками правильного надання першої психологічної допомоги. Тому тренінги проводяться не лише для волонтерів і співробітників Українського Червоного Хреста, а й для представників поліції, ДСНС України і інших організацій, які долучені до реагування на надзвичайні ситуації.

Команда напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки долучається до таких подій, як реагування на Каховську ГЕС, ліквідації наслідків обстрілів у різних областях України.

Діяльність напрямку психічного здоров’я та психосоціальної підтримки системна, а не проєктна. Це означає, що з 2018 року вибудовується система підтримки найбільш вразливих категорій населення у всіх регіонах, яке постраждало через війну в Україні. Діяльність напрямку здійснюється за підтримки партнерів по Міжнародному Руху Червоного Хреста і Червоного півмісяця, а саме представникам національних товариств інших країн і Міжнародній Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного півмісяця, а також Європейській комісії.

Підтримка кожної людини зараз дає змогу змінити в якійсь мірі життя родини, громади, які складають цілу країну. І повсякденна турбота про себе за допомогою простих речей зараз допоможе запобігти більш серйозних проблем з психічним здоров’ям в подальшому у більшості людей. Тому Український Червоний Хрест робить все можливе, щоб надати доступ до базової підтримки кожному, хто цього потребує

Share this post