У Лютежі на Київщині відновлено реабілітаційний центр: вартість робіт склала близько 14 млн гривень

У Лютежі на Київщині відновлено реабілітаційний центр: вартість робіт склала близько 14 млн гривень

Державна реабілітаційна установа «Всеукраїнський центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю у Лютежі була пошкоджена на початку повномасштабного вторгнення у 2022 році і наразі відновила свою роботу завдяки Українському та Люксембурзькому Червоним Хрестам.

«Відновлення пошкоджених реабілітаційних центрів, медичних закладів є сьогодні одним з пріоритетних напрямків Українського Червоного Хреста. Через війну з кожним днем зростає кількість людей, які потребують якісної та професійної реабілітації. Розуміючи потребу у таких послугах, ми докладаємо максимум зусиль і готові підтримувати державу, аби такі заклади могли допомогти якомога більшій кількості людей в Україні», — наголосив Максим Доценко, генеральний директор Національного комітету Товариства Червоного Хреста Україні.

Відтепер, у стінах центру одночасно можуть проходити якісну реабілітацію 136 людей з інвалідністю. Наразі перші відвідувачі – 24 дорослих та 7 дітей – вже отримують допомогу від спеціалістів. На базі Центру працюють терапевти, ортопеди, невропатологи, психотерапевти, психологи, фізіотерапевти та педіатри.

«Вдячна нашим партнерам, які підтримують нас у відбудові України. Завдяки їхній допомозі ми зробили перший крок — відновили роботу центру. Наступний крок — посилити його спроможність, вдосконалити стандарти, додати більше доказових інструментів та нові напрямки, такі як навчання людей на кріслах колісних чи орієнтація для людей, що втратили зір. Перед нами завдання — зробити реабілітацію максимально доступною, вчасною, якісною і ефективною», — зазначила Міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.

«Після деокупації Київщини ми активно розпочали відбудову медичних закладів. Робимо це як силами держави, так і за активної участі міжнародних донорів. Люди повинні мати не лише житло, куди можуть повернутися, а і якісні соціальні та медичні послуги. Йдеться про їх доступність, вчасність та без неймовірних черг. Зі свого боку медиків також маємо забезпечувати необхідними умовами та обладнання, щоб їх допомога була дійсно фаховою. На сьогодні вже відновили повністю або частково понад 100 об’єктів охорони здоров’я області, на деяких із них роботи наразі тривають. Відбудова здійснюється за новими підходами, щоб заклади були якомога сучаснішими та доступними для всіх груп населення», — наголосив начальник Київської обласної військової адміністрації Руслан Кравченко.

Міріам Якобі, представник Люксембурзького Червоного Хреста:

«Український народ та Український Червоний Хрест мають велику мрію та бажання відбудувати Україну. Для того, щоб досягти такої мети ми всі разом маємо підтримувати та допомагати у відновлені таких закладів, які допоможуть багатьом людям з інвалідністю відновитись».

Ремонтні роботи тривали орієнтовно 10 місяців і за цей час проведено капітальний ремонт головного корпусу, де було пошкоджено дах та знищено одну із стін. Також замінено вікна й склопакети у декількох корпусах та проведено поточні ремонти, зокрема здійснено оздоблення внутрішніх приміщень центру.

«Внаслідок війни Центр отримав пошкодження, які виключали можливість проведення реабілітації. Фактично зараз починається нове життя нашого закладу. Завдяки підтримці Українського та Люксембурзького Червоних Хрестів ми знову розпочали допомагати дітям та дорослим з інвалідністю. Також хочу подякувати Українському Червоному Хресту за потужний генератор, який забезпечить безперебійну роботу центру у разі відсутності електропостачання», — розповів директор Центру Руслан Грищенко.

________________
Довідково:
Реабілітація – безоплатна. Тут можна пройти локомоторну терапію, вертикалізацію, механотерапію, лікувальні масажі, різні види фізіотерапії, лікувальну фізкультуру, ерготерапію, пелоїдотерапію та реабілітацію в воді. Крім того, в реабілітаційному центрі можна опанувати нову професію та навчитись, зокрема, бджолярству, ремонту взуття, комп’ютерній справі та бухгалтерському обліку, шиттю, вишивці, майстерності перукаря та спеціаліста з манікюру. Щоб пройти реабілітацію в Лютежі, потрібно звернутись до місцевого органу соціального захисту та подати пакет документів.

Додаткову інформацію можна отримати в Приймальній комісії Центру:
+38 (068) 354 01 35
+38 (095) 915 10 61
vcpri@ukr.net

Share this post