Людмила Стецюк — учасниця конкурсу «Жінка Донеччини»

Людмила Стецюк — учасниця конкурсу «Жінка Донеччини»

Управління сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації представило учасниць обласного конкурсу «Жінка Донеччини». Серед них є волонтерка Товариства Червоного Хреста України Людмила Стецюк в номінації «Волонтерка року».

Людмила Стецюк — волонтерка, яка прийшла за покликанням власної душі до Товариства Червоного Хреста України, щоб допомагати тим, хто цього потребує. В її понятті волонтерство – це не робота. За це не платять грошей. Це лише внутрішня здатність людини, якій не все одно. Це рідкісна можливість допомагати людям, спілкуватися з ними, втілювати в життя ідеї, постійно діяти та йти лише вперед.

Народилася Людмила Миколаївна 12 серпня 1966 року на Вінниччині. Після закінчення медичного училища, вона, закохавшись до нестями, поїхала за своїм чоловіком на Донеччину, залишивши своїх рідних на малій батьківщині. Пропрацювавши дільничною сестрою в лікарняному закладі м. Мирноград, вийшла на пенсію за вислугою років. Але наша система соціального захисту й охорони здоров’я недосконала, тому маємо так багато людей, які жадають підтримки, і, бачивши та розуміючи це, Людмила Миколаївна шукала місце, де вона могла б бути корисною.

У той час у Товаристві Червоного Хреста України діяв проєкт «Догляд вдома», до якого жінка й долучилася. Людмила Миколаївна допомагала важкохворим, виявляла турботу про людей, які залишилися самотніми та наодинці зі своєю хворобою.

У 2018 році вона долучається до реалізації проєкту Донецької обласної організації Товариства Червоного Хреста України «Яскраве життя без туберкульозу». Проєкт реалізувався за фінансової підтримки МБГ «Альянс громадського здоров’я» та був направлений на підтримку та допомогу пацієнтам, які амбулаторно лікуються від туберкульозу. Жінка працює досі у проєкті ДОТ-провайдером, забезпечуючи протитуберкульозними ліками людей вдома, які, через погане самопочуття не можуть отримувати лікування в медичному закладі.

Після 24 лютого 2022 року пацієнти, які знаходились під супроводом Людмили Миколаївни, потребували як ніколи уваги та турботи. Жінка докладала усіх зусиль, щоб люди не відчували себе на самотні, мали шанс на щасливе життя після лікування, тому продовжувала попри небезпеку щодня доставляти протитуберкульозні медикаменти.

У цей час до Мирнограда почали прибувати люди зі зруйнованих міст Донеччини, які потребували порятунку та допомоги. На цей час в Мирноградській міській організації Товариства Червоного Хреста України більша частина волонтерів виїхала в евакуацію — залишалося всього декілька волонтерів та голова організації. Людмила Миколаївна запропонувала свою допомогу. Разом з іншими волонтерами жінка розвантажувала гуманітарні вантажі, видавала гуманітарну допомогу, допомагала з речами в банку одягу.

Не раз чула від людей, які мешкають поруч, слова: «Тобі нічим зайнятися, якщо волонтериш», «Якби були власні діти, ти б цим не займалася».

Але кому цікаво, що на серці та в спогадах у Людмили Миколаївни? Її родина — це невістка та маленький онучок, які вимушені були під час евакуації покинути рідне місто. Син залишився з нею, та продовжує працювати на шахті. Тому всю любов та тепло жінка віддає своїм підопічним — тим, яким вона потрібна кожен день — пацієнтам проєкту «Яскраве життя без туберкульозу». Тому частіше жінка чує «матуся» — так її між собою називають підопічні.

У цьому році на базі Мирноградської міської організації Товариства Червоного Хреста України був заснований загін швидкого реагування. Людмила Миколаївна, не вагаючись, не дивлячись на свій вік, одна із перших написала заяву з проханням зарахувати її в загін.

«Обігріти теплим словом та приготовити добру каву теж комусь потрібно, та не забувайте, що я медична сестра і також чимось стану у пригоді. Та взагалі найкращою нагородою для мене є не гроші, а щасливий погляд тих, кому вдалось допомогти», — розповідає Людмила Миколаївна.

Жінка неодноразово отримувала подяки від Мирноградської міської, Донецької обласної організації Товариства Червоного Хреста України, а до Дня волонтера у 2022 році й від Мирноградської міської військової адміністрації за вагомий внесок в розвиток гуманітарної місії.

Матеріал надано Управлінням сім’ї, молоді та масових заходів національно-патріотичного виховання облдержадміністрації Донецькій ОДА.

Share this post