Чорнобиль – рана, що залишається відкритою

Чорнобиль – рана, що залишається відкритою

Для Товариства Червоного Хреста України 26 квітня 1986 року назавжди залишається датою скорботи. Ми прийняли цей виклик першими: довелось миттєво реагувати, організовувати евакуацію постраждалого населення, надавати медичну та грошову допомогу, терміново збільшувати штат медичних сестер.

Загалом більш ніж 10 тис активістів, члени санітарних постів і дружин Товариства Червоного Хреста України, взяли участь в евакуації та розселенні постраждалих від Чорнобильської катастрофи. Було розподілено 7 тис тонн продуктів харчування, 105 тонн сухого молока, полівітамінів, левотироксин. У 1986 році за кошти Товариства Червоного Хреста України отримали матеріальну допомогу на майже 16 млн доларів США близько 100 тис евакуйованих.

Саме в таких кризових випробовуваннях, крок за кроком Товариство Червоного Хреста України набувало досвіду подолання гуманітарних катастроф. Надалі на підтримку гуманітарних програм для постраждалого від аварії на ЧАЕС населення Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця залучив понад 35 млн доларів США.

У 1990 році за ініціативи Товариства Червоного Хреста України була започаткована Міжнародна Чорнобильська програма гуманітарної допомоги й реабілітації за підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця. Програму реалізовували Житомирська і Рівненська обласні організації, а пізніше вона була розширена і на Волинську обласну організацію Червоного Хреста України. Ця Програма, що тривала з 1990 по 2012 рік, стала найдовшою з усіх гуманітарних програм Червоного Хреста у світі!

Share this post