Участь у політичному діалозі «На шляху до комплексного підходу до психічного здоров’я»

Участь у політичному діалозі «На шляху до комплексного підходу до психічного здоров’я»

У Брюсселі волонтерка напрямку психосоціальної підтримки Товариства Червоного Хреста України, Марія Костриця, взяла участь в політичному діалозі зі Стеллою Кіріакідес, європейським комісаром з питань охорони здоров’я та безпеки харчових продуктів, а також з представниками інших країн. Діалог на тему “На шляху до комплексного підходу до психічного здоров’я” відбувся в рамках Європейського року молоді 2022.

Учасники обговорили такі важливі питання:

  • Психічне здоров’я є важливим елементом у сфері охорони здоров’я та стосується кожного. В комплексному підході потрібно враховувати, що люди різного віку стикаються з проблемами психічного здоров’я на різних етапах свого життя з ряду причин.
  • Молодь повинна брати участь у розробці та впровадженні політики з питань психічного здоров’я, а також пам’ятати про власний добробут. Важливо, щоб молодь мала доступ до стабільної зайнятості та гідних умов праці.
  • Проблеми психічного здоров’я загострилися через пандемію COVID-19 та війну в Україні. Тому навчання у сфері психічного здоров’я та психосоціальної підтримки (ПЗПСП) є важливим для створення безпечного середовища, просторів і спільнот.
  • Необхідно підвищити обізнаність людей у сфері ПЗПСП з урахуванням їх культурних відмінностей, користуючись існуючими практиками волонтерів і співробітників.
  • Турбота про добробут населення та профілактичні заходи дуже важливі й мають бути доступними для всіх, хто цього потребує. Для цього потрібні кваліфіковані психологи, які працюватимуть з різними вразливими категоріями населення.

Під час діалогу Марія зазначила, чому саме українці наразі потребують професійної допомоги у сфері психічного здоров’я:

«Згідно з даними онлайн-опитування Міністерства охорони здоров’я України, яке проводилося серед людей віком від 18 до 55 років, понад 90% опитаних відчували хоча б один із симптомів посттравматичного стресового розладу (ПТСР), а 57% громадян перебувають у групі ризику розвитку ПТСР. На мою думку, великою проблемою для населення України є упереджене ставлення щодо звернення за допомогою до психологів, психотерапевтів та психіатрів. Як волонтери ми намагаємося охопити найбільшу частину постраждалого населення, надаючи психосоціальну підтримку та першу психологічну допомогу. Адже чим більше людей отримають базову підтримку, тим менше з них потребуватимуть спеціалізованої допомоги. А найголовніше і найнебезпечніше – це адаптація нашої психіки до умов війни. З часом люди менше звертають увагу на сигнали тривоги і рідше спускаються в бомбосховища, що може стати загрозою для їх життя. Тому важливо знайти підхід та допомогти людям турбуватися про власний добробут у період надзвичайних ситуацій».

Share this post