У Чернігівській області понад 7 тисяч українців отримали медичну допомогу від Мобільних медичних бригад Червоного Хреста України

У Чернігівській області понад 7 тисяч українців отримали медичну допомогу від Мобільних медичних бригад Червоного Хреста України

Під час війни в багатьох областях України люди мають обмежений доступ до медичних послуг, особливо у віддалених населених пунктах. Аби допомогти українцям, у тому числі і на деокупованих територіях, Товариство Червоного Хреста України запустило проєкт Мобільних медичних бригад – надання первинної медичної допомоги пацієнтам у віддалених населених пунктах області. У Чернігівській області проєкт реалізується спільно з Чернігівською обласною державною адміністрацією.

Для допомоги та підтримки громадян Чернігівщини Товариство Червоного Хреста України організувало роботу 6 Мобільних медичних бригад: чотири з яких, розпочали свою діяльність у червні, а ще дві – у вересні. За період роботи в області Мобільні медичні бригади здійснили понад 240 виїздів, під час яких відвідали 94 населених пунктів та надали медичну допомогу майже 7 300 громадянам. 

«Наше завдання – підтримати державу в наданні первинної медичної допомоги там, де вона найбільш необхідна», – зазначив Олександр Бабенко, керівник департаменту охорони здоров’я Національного комітету Товариства Червоного Хреста України. «Адже, зараз велика кількість людей оселилася там, де був невеликий попит на медичні послуги до війни, а також багато людей на деокупованих територіях тривало не отримувало медичних послуг і зараз потребує посиленої уваги з боку лікарів». 

У складі бригад працюють 30 фахівців, які надають послуги первинної медичної допомоги пацієнтам там, де відсутня можливість фізично відвідати свого сімейного лікаря через пошкоджену інфраструктуру або ж через великі черги, спричинені масовою міграцією населення. Лікарі та медичні сестри Товариства Червоного Хреста України під час виїздів:

  • проводять огляди пацієнтів;
  • вимірюють артеріальний тиск;
  • визначають рівень глюкози у крові – глюкозометрію;
  • проводять пульсоксиметрію;
  • за потреби, видають необхідні ліки. Медикаменти видаються на 3-5 днів, аби пацієнт мав можливість подолати критичний стан здоров’я та після звернутись до свого лікаря для більш ретельного обстеження.

З метою забезпечення максимальної ефективності діяльності склад однієї бригади формується з сімейного лікаря, медичної сестри та водія. Робота бригад координується таким чином, щоб забезпечити підтримкою мешканців тих районів, які найбільше постраждали від війни. Також до роботи Мобільної медичної бригади залучається районний лікар-педіатр для первинного обстеження дітей. Батьки отримують медичні рекомендації або направлення до профільних спеціалістів, що допомагає своєчасно виявити проблеми із здоров’ям дітей та підлітків.

Відтак:

  • 4 Мобільні медичні бригади обслуговують громадян Чернігівського району;
  • 2 Мобільні медичні бригади обслуговують Прилуцький район та населені пункти, що до нього прилягають.

Всього в Україні працює 67 Мобільних медичних бригад в 15 областях. Вони надали допомогу вже понад 53 тисячам людей.

Варто зазначити, у Чернігівській області з липня 2022 року працівниками Товариства Червоного Хреста України організовано надання підтримки людям літнього віку, особам з інвалідністю, які потребують стороннього догляду та членами їх сімей в умовах війни на території України. Так, у рамках діяльності “Догляд вдома” від Товариства Червоного Хреста України в Чернігівській області працює 24 соціальних помічника, завдяки яким допомогу та підтримку вже отримали 122 людини у десятьох населених пунктах регіону.

Share this post