На Хмельниччині в ОВА обговорили напрямки співпраці з Червоним Хрестом України

На Хмельниччині в ОВА обговорили напрямки співпраці з Червоним Хрестом України

Забезпечення ефективної взаємодії з органами влади та координація різних напрямків роботи з допомоги внутрішньо переміщеним особам, що проживають на Хмельниччині – такі основні пріоритети визначили сьогодні під час робочої зустрічі заступник голови ОДА Володимир Юр’єв та Президент Товариства Червоного Хреста України Микола Поліщук. До розмови також долучилися представники профільних структурних підрозділів ОВА та обласного осередку Товариства Червоного Хреста України.

Зауважимо, що Товариство Червоного Хреста України – одна із найпотужніших та найбільш дієвих громадських організацій в нашій країні, яка з перших днів війни допомагає українцям, які постраждали від бойових дій. На території Хмельниччини представники організації активно співпрацюють як з ОВА, так і з органами місцевого самоврядування, допомагаючи вимушеним переселенцям, що прибули в область, продуктами харчування для дорослих та дітей, ліками, засобами гігієни тощо.

Поряд з цим, за підтримки колег з Данії та Норвегії обласна організація Товариства Червоного Хреста України започаткувала цілу низку соціальних проєктів, серед яких мобільні медико-психологічні бригади, навчання населення першій допомозі, психосоціальна підтримка дітей, догляд вдома та підтримка людей літнього віку, осіб з інвалідністю та членів їх сімей.

Вітаючи делегацію, Володимир Юр’єв подякував представникам Товариства Червоного Хреста України за активну і потужну допомогу мешканцям області та вимушеним переселенцям, яка є дуже важливою для області, адже у піковий період Хмельниччина прийняла понад 156 тисяч людей.

На сьогодні в нас перебуває 113 тисяч ВПО, і напередодні зими ми намагаємося вирішити питання із їх розміщенням у приміщеннях, які придатні для проживання у холодну пору року. Разом з тим, ми готуємося і до нової хвилі переселенців, – зазначив посадовець. – Очікуємо прибуття близько 50 тисяч людей з Донеччини, де відповідно до рішення уряду оголошено повну евакуацію мешканців. Окрім того, розуміємо, що із настанням холодів приїдуть і мешканці прифронтових та деокупованих регіонів, де зруйнована інфраструктура. Тому ми готові співпрацювати та започатковувати спільні проєкти, у взаємодії з іншими громадськими організаціями, що працюють в області, аби гідно зустріти усі виклики та забезпечити гідні умови перебування для внутрішньо переміщених осіб”.

Микола Поліщук окреслив основні напрямки роботи Товариства як в Україні, так і на міжнародній арені, розповів про діяльність організації в умовах воєнного стану, проєкти, які вже започатковані та реалізовуються, а також поділився ідеями щодо подальших планів. За його словами, наразі від ОВА та тергромад в організації очікують на продовження активної взаємодії, а також розраховують на інформаційну підтримку, аби якнайбільше людей знали про діяльність Товариства Червоного Хреста України в області та ті види допомоги, які воно пропонує.

Далі представники обласного осередку Товариства Червоного Хреста України більш детально розповіли про перші підсумки своєї роботи на Хмельниччині. Варто зазначити, що за декілька місяців вони встигли охопити значну кількість людей. Так, лише у липні майже 10 тис. осіб отримали продукти харчування, 6,5 тис. – гігієнічні засоби, 180 осіб – дитяче харчування.

З червня за підтримки Норвезького Червоного Хреста, обласної адміністрації та органів місцевого самоврядування в області працюють мобільні медико-психологічні бригади (ММПБ), які безкоштовно надають комплекс медичних та психологічних послуг: огляд, консультації, діагностику, направлення до фахівців та безкоштовну видачу ліків. Послуги ці безкоштовні та надаються за місцем перебування ВПО.

В межах реалізації проєкту психосоціальної підтримки дітей-переселенців спільно з Данським Червоним Хрестом в області розгорнуто 13 локацій, де волонтери допомагають дітям-переселенцям, які постраждали від збройного конфлікту в Україні, адаптуватися та стабілізувати психічний стан в існуючих умовах. За час роботи проєкту на Хмельниччині підтримку отримали понад 1700 дітей. Окрім того дітям почали видавати сімейні рюкзаки психосоціальної підтримки з набором м’яких та антистресових іграшок, розвиваючих ігор та інших предметів.

На завершення учасники зустрічі обговорили подальші напрямки спільної роботи, зокрема зосередили увагу на можливості участі Товариства у забезпеченні харчування в закладах компактного перебування ВПО, розширенні проєкту з психосоціальної підтримки дітей на заклади освіти, допомоги в комплектуванні аптечок для укриттів в закладах освіти тощо.

Share this post