Робота Червоного Хреста України у «гарячих точках»

Робота Червоного Хреста України у «гарячих точках»

У Червоному Хресті України з 2013 року діють Загони швидкого реагування (ЗШР) – об’єднання волонтерів, які пройшли спеціальну підготовку та допомагають постраждалим на місці надзвичайних ситуацій разом з рятувальниками.

З 24 лютого 2022 року волонтери Червоного Хреста України брали участь в евакуації та транспортуванні 220 488 людей. Власними силами волонтерів та членів Загону швидкого реагування вдалося евакуювати 36 504 людей.

«Ми розпочали надавати допомогу з першого дня війни. За декілька годин Загін швидкого реагування Національного комітету Червоного Хреста України зібрав близько 10 тонн харчів, які волонтери роздали людям, що від обстрілів переховувалися на 18 станціях метротрополітену Києва».

Наразі близько 450 волонтерів допомагають у 21 обласних Загонах швидкого реагування, а також 56 людини – у Загоні швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України.

«На сьогодні основним завданням волонтерів Загонів швидкого реагування є допомога в евакуації населення з «гарячих точок» та доставка до небезпечних територій гуманітарної допомоги», – зазначив Тарас Логгінов, командир Загону швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України. «Загін швидкого реагування Національного комітету Товариства Червоного Хреста України більше місяця працює у Луганській та Донецькій областях України».

Волонтери допомагають у транспортуванні маломобільних людей, осіб з інвалідністю, тяжкохворих пацієнтів та тих, хто не може без сторонньої підтримки пересуватися. Їх транспортують з медичних закладів до евакуаційних потягів або з бомбосховищ до більш безпечних територій країни.

Також до населених пунктів, де напружена й небезпечна ситуація, а також наявна тимчасова окупація, волонтери доставляють гуманітарну допомогу (ліки, продуктові і гігієнічні набори та інші найнеобхідніші речі). Вже вдалося доставити понад 2800 тонн товарів першої необхідності.

«Наші волонтери є у Лисичанську, Сєвєродонецьку», – повідомив Тарас Логгінов. «У Лисичанську для допомоги людям, які через обстріли переховуються у бомбосховищах та не мають доступу до медичних послуг, волонтери навіть організували тимчасовий медичний пункт».

Крім того, з 24 лютого 2022 року ЗШР надав в різних куточках країни першу психологічну допомогу, першу допомогу, харчування понад 75 000 людям на пунктах зустрічі евакуйованих, вокзалах, місцях перетину кордонів. Волонтери здійснили більше 25 виїздів до місць руйнувань та пошкоджень житлових будинків через авіанальоти та обстріли, аби надавати людям на місці події найнеобхіднішу допомогу. Наразі продовжується цілодобове чергування та за потреби виїзди команд ЗШР.

Share this post