Як підтримати благополуччя дитини у період пандемії COVID-19

Як підтримати благополуччя дитини у період пандемії COVID-19

Діти, як і дорослі, відчувають та переживають зміни у житті, пов’язані з пандемією COVID-19. Так, дітям дуже важливі щоденні ритуали та звична послідовність у їхньому житті. Вони прокидаються, снідають, йдуть до школи або садочку, проводять час з друзями.

Коли трапляється надзвичайна ситуація, така як пандемія, звичний ритм життя дитини порушується. Вони можуть ставати тривожними, розгубленими, наляканими або навіть агресивними. Це може проявлятися у зміні звичної поведінки дитини: може виявляти підвищену сором’язливість або навпаки – злість, підвищену контактність або відмову від спілкування. Також поведінка може регресувати до поведінки молодшого віку (наприклад: смоктання пальця, носіння іграшки з собою тощо).

У цих умовах важливо підтримати дитину та допомогти їй впоратися зі змінами, які вона переживає.

Декілька порад, як покращити стан дитини:

  • Поговоріть з дитиною про COVID-19. Поясніть їй простими словами, що відбувається у світі і що ця ситуація в майбутньому завершиться. Покажіть, що ви слухаєте її та турбуєтеся про неї.
  • Скажіть дитині, що ви дбаєте про неї та будете поруч, особливо якщо їй потрібна підтримка або просто обійми.
  •  Якщо ви в ізоляції або в умовах карантину – старайтеся витримувати режим дня дитини. Вставайте за звичним графіком, снідайте, одягайтеся та займайтеся з дитиною зранку.
  • Ви можете створити онлайн-групу, де діти могли б спілкуватися за допомогою сучасних інтернет платформ.
  • Також, діти можуть використовувати відеодзвінки для спілкування та спільної гри.
  • Постарайтеся обмежити вплив новин ЗМІ та соцмереж, які можуть викликати додаткове хвилювання та тривогу.
  • Створіть свої сімейні години, коли ви можете разом проводити час та спілкуватися. Це можуть бути настільні ігри, відеоперегляди, клуб читання та інше.
  • Важливо дати дитині відчуття контролю над собою та ситуацією. Залучіть дітей до складання сімейних планів в період самоізоляції. Складайте разом списки того, що треба купити, вибирайте це все разом у онлайн-магазині. Перевірте та запитайте про стан друзів і родичів за допомогою відеозв’язку або телефону. Ви можете разом потурбуватися про літніх сусідів або родичів – забезпечити доставку ліків або їжі.
  • Не забувайте про фізичні вправи для себе та дитини.
  • Дбайте про свій власний емоційний та фізичний стан – займайтеся дихальними практиками, йогою, медитаціями або тим, що допомагає вам заспокоїтися та розслабитися.
  • Разом з дитиною ви можете послухати або почитати книжку «Мій герой – це ти». В ній діти та батьки з усього світу поділилися своїми історіями і досвідом боротьби з пандемією COVID-19. Головні герої твору допомагають дитині зрозуміти емоції та почуття, які можуть виникати через пандемію COVID-19. Книга “Мій герой – це ти!”

 

Share this post