Конференція ЗР Консорціуму щодо зменшення ризиків на Сході України

Конференція ЗР Консорціуму щодо зменшення ризиків на Сході України

Промислові та екологічні ризики на Сході України загрожують безпеці населення та є перепоною для успішної реінтеграції. 16-18 лютого 2021 року посольства Франції та Швеції спільно з ACTED проведуть конференцію з метою підвищення обізнаності про вище згадані ризики. Конференцію організовує Консорціум Зменшення Ризику, група міжнародних та національних НУО, що фінансуються ЄС. Протягом реалізації 22-місячного проєкту було залучено 171,292 осіб з метою підготовки та захисту цивільного населення та критичної інфраструктури від ризиків природних, екологічних та промислових катастроф на Сході України.

Сім років бойових дійна Сході України посилили вразливість цивільного населення не лише до ризиків, що пов’язані із конфліктом-обстрілів або тривалого відключення комунальних послуг, але й до ризиків, що пов’язані з промисловими та екологічними небезпеками, які зосереджені на цій індустріалізованій території. З 2014 року Франція залучена у політичному контексті до вирішення конфлікту та утворення нормандського формату. Співорганізатор конференції, Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен зазначає:

«За винятком окремих питань, екологічні проблеми є вразливим аспектом у поточних переговорах щодо врегулювання конфлікту на Сході України. Наявність таких проблем потенційно матиме значні та довгострокові наслідки для місцевого населення, яке вже значно постраждало за роки війни».

Швеція, яка цьогоріч головує в Організації з безпеки та співробітництва в Європі, протягом тривалого часу надає підтримку Україні у сфері навколишнього середовища. Як співорганізатор конференції, посольство Швеції прагне привернути увагу до викликів, з якими стикається населення України, яке постраждало від конфлікту. Посол Швеції в Україні Тобіас Тиберг наголошує:

«Під час головування Швеції, ОБСЄ надалі відіграватиме активну роль у запобіганні та протидії викликам екологічної безпеки. Всеосяжна концепція безпеки ОБСЄ зазначає, що екологічна безпека є однією з передумов безпечного та стійкого суспільства».

Конференція охопить наступні аспекти системи управління ризиками катастроф в Україні:

  • Моніторинг навколишнього середовища як основа національного підходу, орієнтованого на оцінку ризиків. Відсутність єдиної системи моніторингу ризиків надзвичайних ситуацій в Україні негативно впливає на процес формування системи управління ризиками та можливість застосування орієнтованих на ризик підходів у державному управлінні. Саму тому необхідно створити систему моніторингу, яка у результаті стане основою для застосування підходу, орієнтованого на оцінку ризиків.
  • Стан шахт: трансформація від екологічної проблеми до цінності. Банкрутство та збитки внаслідок конфлікту призводять до закриття та затоплення шахт, що створює одну з найбільш нагальних екологічних загроз. Урегулювання проблеми затоплення шахт допоможе запобігти екологічній катастрофі на Сході України.
  • Прийняття рішень на основі фактичних даних у сфері управління ризиками катастроф. Розробка доказового профілю ризику має важливе значення для кращого розуміння ризиків та готовності ефективно реагувати на небезпеки на регіональному рівні.
  • Децентралізація. Готовність та спроможність до реагуванняна рівні населених пунктів та громад. Комплексне розуміння небезпек, вразливостей та ресурсів, наявних на кожному рівні – сім’ї, спільноти, громади, району, необхідне для забезпечення безпеки під час надзвичайних ситуацій.

Конференція об’єднає експертів, представників місцевих, регіональних та національних органів влади, громадянське суспільство, разом з гуманітарною спільнотою та спільнотою з питань розвитку, а також приватний сектор для обговорення пріоритетів щодо зменшення ризиків та збільшення спроможності місцевого реагування. Під час конференції будуть представлені ключові рекомендації для української влади та міжнародних партнерів щодо найкращого впровадження управління зменшенням ризику катастроф на Донбасі на основі Сендайської рамкової програми зі зменшення ризиків стихійних лих на 2015-2030 роки.

Детальніше у документі.

Контактна інформація: 

Бенуа Герфо, Координатор Консорціуму, ACTED, benoit.gerfault@acted.org +380 63 203 81 61

Ліза Хастерт, регіональний координатор з питань гуманітарної допомоги ЄС, Lisa.Hastert@echofield.eu   +9053 341 25 663

Share this post