Діяльність волонтерів на Луганщині щодо подолання наслідків лісових пожеж

Діяльність волонтерів на Луганщині щодо подолання наслідків лісових пожеж

Пожежі в природних екосистемах на території Луганської області, які виникли 30 вересня та 1 жовтня, ліквідовані.

Нагадаємо, що на території Луганської області протягом тижня тривало гасіння пожеж в природних екосистемах, які виникли 30 вересня та 1 жовтня. Найбільш складна обстановка склалася вздовж лінії розмежування на території Станично-Луганського, Новоайдарського, Сєвєродонецького районів, де до зони ураження потрапило 32 населених пункти. Основні зусилля ДСНС були направлені на захист населених пунктів. Завдяки комплексному застосуванню наземних сил та авіації не допущено розповсюдження вогню до населених пунктів. Отже, станом на 09:00 8 жовтня всі пожежі в природних екосистемах на Луганщині ліквідовано.

За попередніми оцінками, орієнтовна площа, пройдена вогнем, складає понад 20 тис. га. Під час гасіння пожеж евакуйовано 150 осіб, 11 людей загинуло, 19 чоловік постраждало.

Співробітники та волонтери Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України від початку надзвичайної ситуації проводили роботи в цілодобовому режимі на всіх основних осередках пожеж, надали допомогу більш ніж 200 постраждалим, яких рятувальники евакуювали під час пожежі в Луганській області. Для покращення координації роботи волонтери розділилися на декілька оперативних груп: логістичну, інформаційну та реєстраційну. Зокрема:

• надавали першу допомогу і першу психологічну допомогу постраждалим;
• допомагали працівникам двох шкіл Сєвєродонецька приймати, реєструвати та розміщувати постраждалих людей;
• організували дитячий куточок психосоціальної підтримки для дітей з родин, постраждалих від пожеж;
• в місцях евакуації розмістили плакати Служби розшуку, яка займається відновленням втрачених родинних зв’язків;
• передали в гуртожиток ВПУ № 24 м. Сєвєродонецька гігієнічні набори та комплекти постільної білизни, а до Лисичанську – ковдри та постільну білизну;
• у Станично-Луганському районі місцевою районною організацією надали першу психологічну допомогу 40 постраждалим та забезпечили їх продуктовими наборами. Також провели опитування щодо потреб першої необхідності;
• приймали та сортували необхідний одяг, засоби гігієни, продукти харчування та питну воду;
• в офісі Червоного Хреста в м. Сєвєродонецьк був оголошений збір допомоги для постраждалих від пожеж, виставлені скарбнички для збору коштів;
• за підтримки Національного комітету Товариства Червоного Хреста України забезпечували рятувальників, волонтерів та постраждалих засобами індивідуального захисту, санітайзерами, рукавичками з метою уникнення поширення COVID-19. Крім того, постраждалим надано 500 комплектів постільної білизни та 500 ковдр.
•Загін швидкого реагування Луганської обласної організації Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) транспортував до пунктів надання допомоги та тимчасового проживання 15 маломобільних людей.

Триває робота волонтерів Червоного Хреста України з пошуку тимчасового або постійного притулку для тих постраждалих, чиї будинки згоріли у пожежі. Так, 2 жовтня постраждалих від пожеж людей переселили до гуртожитку, який розміщений на вул. Гоголя, 20. Пізніше постраждалих розмістили також у гуртожитку за адресою бул. Дружби народів, 8. Наразі 29 осіб розміщені у тимчасових місцях проживання. Волонтери та співробітники Товариства Червоного Хреста України організували у гуртожитку чергування: заселяли новоприбулих, готували обіди, збирали гуманітарну допомогу, яку приносили місцеві жителі і розподіляли її серед постраждалих, надавали по потребі першу допомогу і першу психологічну допомогу.

До реагування на наслідки масштабних пожеж на Луганщині були залучені працівники Служби розшуку Червоного Хреста України.

Відповідальний за Відновлення родинних зав’язків Луганської обласної організації (RFL Focal Point, м Сєвєродонецьк) за рекомендаціями Національного комітету ТЧХУ провів інформаційний брифінг з співробітниками і волонтерами обласної організації про діяльність Служби розшуку та про те, як постраждалим діяти у разі втрати родинних зав’язків. Також спеціаліст Служби розшуку розклеював оголошення, плакати і листівки з інформацією про відновлення родинних зв’язків та допомагав постраждалим зв’язатися з рідними.

Також на території сіл, які постраждали внаслідок масштабної пожежі, з постраждалими працювала мобільна бригада Луганської Обласної організації Товариства Червоного Хреста України, яка вимірювала артеріальний тиск, реєструвала електрокардіограму та за потреби надавала першу допомогу.

3 жовтня логістичної групою були здійснені виїзди в села, які постраждали від пожеж – Осколонівка, Боброве, де волонтери за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста видавали гуманітарну допомогу у вигляді продуктових і гігієнічних наборів.

4 жовтня червонохрестовці отримали зібрану жителями с. Врубовка гуманітарну допомогу та передали її мешканцям сіл Воронове і Метьолкіно. Також за зібрані на рахунок організації благодійні кошти придбали інвентар (лопати, граблі, лом, відра, сокири, рукавички) для розбору згорілого майна. Після зняття обмежень руху волонтери виїжджали в бік села Боровеньки для передачі аптечок і продуктових наборів пожежникам.

5-9 жовтня триває моніторинг ситуації з ліквідації пожеж в області, ведеться облік потреб постраждалих від пожеж, в тому числі тих, які проживають у тимчасових притулках, і видача коштів, гуманітарної допомоги, які є в наявності, проводиться сортування речей в банку одягу, складаються плани подальшого реагування на ситуацію.

Також волонтери передають гуманітарну допомогу, яку зібрали і передали районні організації Донецької обласної організації Товариства Червоного Хреста України та Національний комітет ТЧХУ до людей, села яких постраждали від пожеж: передача наборів посуду й кухонних приладів, засобів індивідуального захисту, ковдр, постілі, побутових і гігієнічних засобів, одягу тощо.

Ви можете допомогти постраждалим від пожеж, зробивши благодійний внесок одним із зручних для вас способів:

– на розрахунковий рахунок зазначивши призначення: «пожежі Луганщини»;
РЕКВІЗИТИ РАХУНКУ
м. Київ, вул.Пушкінська 30
Товариство Червоного Хреста України
ЄДРПОУ 00016797
АТ КБ «ПРИВАТБАНК»
п/р №UA473052990000026005046201355

– надіславши повідомлення на короткий номер 88033 і ваші 20 грн допоможуть постраждалим (для користувачів Vodafone).

– через платіжну систему на сайті Червоного Хреста України
https://redcross.org.ua/donate/
(використовувати можна будь-яку банківську карту)

Share this post