Червоний Хрест Львівщини допоміг відвідати Освенцим його колишнім в’язням

Червоний Хрест Львівщини допоміг відвідати Освенцим його колишнім в’язням

Ось уже 15 років 27 січня світова спільнота вшановує пам’ять жертв Голокосту. Цього дня в 1945 році війська 1-го Українського фронту увійшли до нацистського табору смерті Аушвіц. Табір став символом нацистських злочинів для сучасників.

Аушвіц – один з численних нацистських таборів смерті. Загалом, до кінця Третього Райху в рамках СС виникло 27 великих концтаборів і понад 1100 дрібніших таборів-філій, які існували в різний час. Протягом 1933—1945 років через концентраційні табори нацистів пройшло приблизно 2,3 млн. людей. Понад 1,7 млн там загинуло – тобто 74% тих, хто переступив браму концтабору, залишилися там навіки.

Діяльність на користь постраждалих від воєн та збройних конфліктів є одним з основоположних векторів Служби розшуку Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ). За 27 років існування Служби розглянуто понад 90 тисяч звернень від громадян України про пошук документів, які підтверджують факт нацистських переслідувань під час Другої світової війни; понад 2000 звернень – встановлення долі та місця поховання цивільного населення та військовополонених.

Визначити точну кількість українців, що стали в’язнями нелюдських умов у концтаборах, практично неможливо, адже на той час мешканці України були зареєстровані в таборах як громадяни СРСР або Польщі. Водночас історики говорять про близько 110 тис. вихідців з України, яких депортували до концтабору Аушвіц.

Цього року меморіальний комплекс-музей Освенцим запросив колишніх в’язнів концтабору, що дожили до наших днів, приїхати на скорботну річницю до Польщі, щоб віддати шану жертвам цієї жахливої трагедії. У ці скорботні дні туди з’їхалися делегації з різних країн. Зі Львова до Польщі для участі у траурній церемонії в Освенцимі у супроводі працівників Львівської ОО ТЧХУ виїхали Онуфрій Дудок та Зінаїда Гриневич, бранці Аушвіцу, які вижили в пекельних умовах. Поїздку колишнім в’язням цього концтабору оплатив Фонд Максиміліан Кольбе Верк, котрий багато років співпрацює з Львівською ОО ТЧХУ.

«Медико-соціальний центр Товариства, який опікується жертвами фашистських гетто і концтаборів – єдиний офіційний орган у Львові, який у міру можливості намагається допомогти колишнім в’язням концтаборів» – розповідає директорка медико-соціального центру Львівської ОО ТЧХУ та фахівець з питань розшуку Ніна Добренька.

«Близько 25 років тому Червоний Хрест Німеччини і наш, Львівський, вирішили реалізувати спільний проект зі створення у столиці Галичини організації, яка би допомагала жертвам диктаторських режимів. Раніше, – пояснює Ніна Іванівна, – ми опікувалися кількома тисячами колишніх в’язнів німецьких концтаборів і гетто, – стареньких і хворих, багато з яких не мали сімей. Зараз в живих залишилося близько двадцяти. Допомагаємо їм ліками і всім, чим можемо. Ми створили в МСЦ клуб, куди можна прийти, щоб поспілкуватися. Жінки в’яжуть, співають у хорі. Влаштовуємо чаювання, відзначаємо разом дні народження і свята. Суспільство не повинно забувати про цих людей, які дивом вижили в таборах смерті – як німецьких, так і радянських».

Служба розшуку ТЧХУ за матеріалами Львівської обласної організації

Share this post