Тренінг для національних товариств по роботі в місцях утримання мігрантів

Тренінг для національних товариств по роботі в місцях утримання мігрантів

26-28 листопада ц.р. у Мінську вперше відбулась зустріч представників Українського та Білоруського ЧХ з питань надання допомоги мігрантам, які перебувають у місцях затримання. Зустріч організовано МКЧХ, зважаючи на стурбованість Міжнародного Руху ЧХ та ЧП становищем мігрантів, біженців, шукачів притулку, позбавлених волі, тобто – “затриманих».

 Мета тренінгу – представлення працівникам національних товариств міжнародного досвіду щодо законодавства та стандартів, що стосуються імміграційного утримання, та встановлюють керівні принципи, ґрунтуючись на основних принципах Руху та досвіді МКЧХ у цій галузі.

 У тренінгу взяли участь 4 працівники Служби розшуку ТЧХУ з Волинської, Закарпатської, Чернігівської обласних організацій та Національного комітету.

Це був надзвичайно цікавий захід для нас, тому що в Україні Службою розшуку з 2004 року імплементується Програма з відновлення родинних та консульських зв’язків на користь мігрантів, затриманих за порушення міграційного законодавства. Ми постійно прагнемо вдосконалювати нашу роботу відповідно до викликів сучасного світу і отримана інформація стане корисною для подальшої  діяльності :

  • проведення оцінки потреб затриманих мігрантів (з врахуванням національного контексту) та прийняття рішення на основі загальних критеріїв та принципів Руху про  необхідність здійснення діяльності на користь затриманих мігрантів;
  • проведення моніторингу місць для імміграційного тримання / використання відкритого діалогу та звітності перед владою;
  • організація внутрішньої / зовнішньої комунікації та дотримання принципу конфіденційності;
    · підготовка персоналу для виконання цих заходів.

МКЧХ та національні товариства і надалі готові обговорювати конкретні  питання для перегляду або розвитку цієї діяльності у майбутньому, враховуючи відповідні ролі та мандати цих компонентів Руху  та з метою забезпечення узгодженого підходу і уникнення дублювання, суперечностей та нерозуміння, особливо з огляду на те, як сприймається  ця діяльність владою, бенефіціарами та широкою громадськістю у цілому.

Три дні роботи були насичені плідними дискусіями та практичними заняттями, які дозволили моделювати ситуації та сприяли спільному пошуку найбільш толерантних рішень в проблемних обставинах.

Довідково:

У Міжнародному Русі ЧХ та ЧП термін “мігрант” охоплює всіх осіб, які перетнули міжнародний кордон незалежно від їх правового статусу: біженці, шукачі притулку, заробітчани та їхні
сім’ї, нелегальні мігранти та інші особи.

 Україна межує з чотирма державами Європейського Союзу (ЄС) і стикається зі значними труднощами в області нелегальної міграції. Незважаючи на тривалі спроби ЄС щодо посилення своїх кордонів з метою запобігання нелегальній міграції, статистика говорить про те, що значна кількість мігрантів в Україні продовжують спроби перетину кордон з ЄС.

 Категорії мігрантів можуть значно відрізнятися залежно від їх місцезнаходження (країна транзиту  або місце призначення) та конкретної ситуації (чи то біженці, шукачі притулку, чиї претензії були відхилені, трудові мігранти чи ті, хто належить до будь-якої іншої категорії мігрантів). Їхні потреби, ймовірно, будуть гострішими, якщо вони утримуються під вартою. В особливості, якщо вони перебувають в місцях з незадовільними  умовами утримання, при  відсутності повноцінної допомоги чи обмеженому  дотриманні судових гарантій.

Share this post