На Херсонщині провели тренінг з першої допомоги

На Херсонщині провели тренінг з першої допомоги

На минулому тижні для загону швидкого реагування Генічеської районної організації Товариства Червоного Хреста України було проведено тренінг з першої допомоги. З 12-годинної програмою, розрахованою на два дні, місцеві волонтери дізналися для себе багато корисної інформації.

Загін швидкого реагування, створений колишнім головою районного Червоного Хреста Галиною Федоренко, існує в Генічеську вже третій рік. За словами нинішнього керівника цієї організації Віри Целуйко, в складі загону налічується 15-18 постійних волонтерів. Це люди різного віку: від молоді до пенсіонерів. Підключаються до волонтерства та інші члени сім’ї. Наприклад, разом з Вірою Анатоліївною на тренінг прийшли син і дочка. А інша бабуся привела з собою онука.Як надавати першу допомогу при кровотечах, травмах, опіках, обмороженнях, інсультах та що робити в інших непередбачених кризових ситуаціях нашим волонтерам не тільки розповідали, а й наочно демонстрували на муляжах приїжджі фахівці.Координатор з першої допомоги Національного комітету Червоного Хреста України Надія Ямненко з Києва зазначає, що подібні заходи вони проводять по всій країні. Особливо це стало затребуваним з 2014 року, в зв’язку зі збройним конфліктом на сході України. Пріоритет віддають Луганській і Донецькій областях, а також прилеглого до Криму регіону. До Генічеська відвідали Каланчак і Чаплинку. У наше місто хочуть приїхати ще восени. А на наступний рік планують побувати в Чонгарі, Новоолексіївці, Петрівці, Павлівці.Разом з гостею зі столиці до Генічеська приїхали інструктори з Одеси. Взагалі ж в нашому місті, вважає Надія Вікторівна, повинен бути свій інструктор з надання першої допомоги з числа місцевих волонтерів. Тоді можна буде проводити майстер-класи в школах, на підприємствах. А ще необхідно, щоб місцеві органи самоврядування надавали підтримку Червоному Хресту, який існує за рахунок благодійних внесків, пожертвувань. Це стосується і доступу до просторого залу для проведення тренінгу (тулилися його учасники в одній з кімнат у будинку по вул. Відродження, де розміщується Червоний Хрест), і ремонту приміщення …Після закінчення дводенного тренінгу, який, до слова, проводився безкоштовно, волонтери отримали сертифікати міжнародного зразка. Діють вони в 191 країні світу, де є рух Червоного Хреста. Головною ж перевагою таких занять Надія Ямненко називає отримані знання, які люди при необхідності зможуть застосувати, надавши першу допомогу і собі, і оточуючим. Для цього, до речі, їм залишили рюкзаки з перев’язними наборами.

Довідка 

Загони швидкого реагування беруть участь в гуманітарних операціях з надання населенню першої допомоги, медико-соціальної та психосоціальної підтримки, для проведення евакуації населення, яке постраждало внаслідок надзвичайної ситуації, організації таборів для тимчасового розміщення постраждалих в результаті надзвичайних ситуацій та пунктів харчування для них і т.п . Як правило, члени загонів по всій Україні здійснюють патрулювання масових заходів (концертів, святкових подій, спортивних змагань, мітингів), проводять тренінги з надання першої допомоги, мінної безпеки тощо.

ЮЛІЯ ІВАХНЕНКО,«Вісник Приазов’я плюс» від 25 липня 2019 р.

Share this post