Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 53: квітень 2019

Дайджест Товариства Червоного Хреста України № 53: квітень 2019

gw-ambassador-1Посол доброї волі

Український боксер, чемпіон світу в напівважкій вазі за версією WBC Олександр Гвоздик став Послом доброї волі Товариства Червоного Хреста України. Відповідний меморандум 26 квітня підписали в Харкові керівники організації і спортсмен. «Посол доброї волі – це відома людина, яка небайдужа до проблем людей і в країні, і в світі. Вона повинна сама володіти певним набором гуманістичних цінностей і нести їх у маси, популяризувати здоровий спосіб життя. Олександр дуже добре підходить за своїми людськими якостями на цю роль», – зазначила генеральний директор Національного комітету ТЧХУ Лілія Білоус. Гвоздик подякував новим партнерам за довіру та запевнив, що докладе всіх зусиль, щоб донести до людей цінності Червоного Хреста. Співпраця спортсмена з Товариством розрахована на п’ять років.


aidГуманітарна допомога

Протягом квітня проходила Всеукраїнська акція «Місяць Товариства Червоного Хреста України» під гаслом «100 років милосердя». В рамках заходу відбувався збір коштів, продуктів харчування, одягу, взуття, предметів хатнього вжитку, медикаментів, речей для самотніх громадян похилого віку, хворих, внутрішньо переміщених осіб та інших вразливих категорій населення. Підопічним Івано-Франківської обласної організації передано сертифікати на придбання товарів у мережі господарсько-будівельних магазинів «Епіцентр». На Тернопільщині нужденні отримали продуктові набори до Великодня. У Донецькій і Дніпропетровській областях родинам з уразливих категорій видано гігієнічні набори для дітей. 1040 таких наборів передано київському будинку дитини «Берізка». У Запоріжжі будинок-інтернат отримав 250 упаковок підгузків і продукти харчування.


ertЗагони швидкого реагування

Загони швидкого реагування (ЗШР) ТЧХУ регулярно чергують і надають першу допомогу на масових заходах по всій країні. Зокрема, 7 квітня ЗШР надали першу допомогу 140 учасникам Київського півмарафону. 19 квітня понад 50 волонтерів чергували під час дебатів кандидатів у Президенти України на НСК «Олімпійський». 21 квітня ЗШР Донецької обласної організації Товариства був готовий надати першу допомогу під час виборів Президента України. 23 квітня ЗШР Національного комітету ТЧХУ надав першу допомогу учасникам зіткнень внаслідок спроби рейдерського захоплення спортивного комплексу. 23-26 квітня 7 членів різних ЗШР ТЧХУ брали участь у VIII Міжнародній школі з підготовки до реагування на надзвичайні ситуації, що проходила в Білорусі.


fatНавчання першій допомозі

Завдяки інструкторам Товариства все більше людей опановують навички надання першої допомоги. Так, на Тернопільщині відповідний тренінг пройшли інструктори з рафтингу. Луганська обласна організація навчила першій допомозі майбутніх вожатих дитячих таборів. У Мирнограді (Донецька обл.) відбувся тренінг для працівників Національної поліції. У Житомирі майстер-клас з першої допомоги пройшов для відвідувачів фестивалю «Наукові пікніки».


pssПсихосоціальна підтримка

Тривають заходи з психосоціальної підтримки вразливих верств населення. Так, київські волонтери провели творче заняття для малечі в лікарні «Охматдит». У Полтаві маленькі пацієнти онкогематологічного відділення навчилася виготовляти великодні листівки. На Вінниччині відбулася благодійна вистава для діток з інвалідністю. Волонтери Донеччини показують мешканцям Авдіївки лялькові вистави, що є важливою складовою суспільного життя містечка неподалік лінії розмежування. У Мар’їнці (Донецька обл.) старенькі опанували комп’ютерну грамотність. У Білій Церкві (Київська обл.) жінки з уразливих категорій відвідали цикл занять з саморозвитку.


ihlМіжнародне гуманітарне право

9-11 квітня волонтери та співробітники Товариства прослухали курс з міжнародного гуманітарного права (МГП). Володіти нормами МГП – дуже важливо для цієї аудиторії, адже Товариство працює в контексті збройного конфлікту. Також МГП дало початок основоположним принципам Міжнародного руху, тому воно допомагає волонтерам і співробітникам у повсякденній роботі. Участь тренерів Фінського Червоного Хреста, Міжнародного Комітету Червоного Хреста і ТЧХУ дозволила розглянути питання МГП з різних боків.


minesМінна небезпека

ТЧХУ за підтримки Міжнародного Комітету Червоного Хреста продовжує реалізувати проект щодо зниження ризиків від мін і вибухонебезпечних пережитків війни, основне завдання якого – підвищити обізнаність мешканців населених пунктів у зоні конфлікту. В навчальних закладах Донецької та Луганської областей регулярно проходять відповідні інформаційні сесії. Зокрема, такі заходи відбулися для мешканців Мар’їнки та студентів технікуму в Красногорівці (Донецька обл.). У середмісті Сєвєродонецька 4 квітня, в Міжнародний день просвіти з питань мінної небезпеки, проведено навчання населення з питань мінної небезпеки та продемонстровано зразки мін і вибухонебезпечних предметів. У місті Золоте Луганська обласна організація ТЧХУ нагородила подяками учнів, які дорогою до школи виявили міну-розтяжку та повідомили про неї дорослим. Зазначимо, що вчитель дітей – волонтер Товариства, який проводить заняття за напрямом мінної небезпеки.


kirСпалах кору

23 квітня відбулася зустріч представників ТЧХУ та ЮНІСЕФ Україна, на якій партнери обговорили майбутню співпрацю в рамках реагування на спалах кору в Україні. ЮНІСЕФ – один із лідерів у боротьбі з захворюваністю на кір серед дітей. Фонд тісно співпрацює з Всесвітньою організацією охорони здоров’я та володіє значним досвідом у цій галузі. Йдеться не лише про інформаційні матеріали, а й методичні розробки. Зокрема, в Івано-Франківську, Чернівцях і Одесі фахівці ЮНІСЕФ проведуть для волонтерів Червоного Хреста тренінги, спрямовані на підвищення ефективності інформування населення щодо питань вакцинації. Також напрацювання Фонду будуть використані при підготовці роздаткових матеріалів, що розповсюджуватимуться в рамках інформаційної кампанії ТЧХУ за підтримки Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.


rflСлужба розшуку

3 квітня відбувся інформаційний захід «Щоб не загубився» для вихованців Бахмутського міського центру технічної творчості дітей та юнацтва (Донецька обл.). Слухачі дізналися, чим займається Червоний Хрест, що таке Служба розшуку та що вона робить, з чого складається Глобальна мережа з відновлення родинних зв’язків. У доступній формі діти отримали інформацію, як не загубитися, та поради, що робити, якщо загубився. Всі учасники уважно слухали, активно відповідали на питання та вирішували складні ігрові ситуації.


memorandumСпівпраця з гуманітарними організаціями

13 квітня ТЧХУ та благодійний фонд «Урожай – громаді» уклали Меморандум про співробітництво, мета якого – співпраця та консолідація зусиль, спрямованих на підтримку здоров’я найуразливіших верств населення та підвищення правової культури, розвиток і виховання молоді, формування поняття здорового способу життя у населення шляхом проведення спільних заходів і проектів. На знак плідної майбутньої співпраці партнери та інші небайдужі громадяни взяли участь у висадці горіхів у селі Мельники на Черкащині. Також ТЧХУ передало фонду авто швидкої допомоги для надання медичної допомоги населенню області.

Share this post