Червоний Хрест відкрив кімнату психосоціальної підтримки для внутрішньо переміщених дітей і жінок у Києві

Червоний Хрест відкрив кімнату психосоціальної підтримки для внутрішньо переміщених дітей і жінок у Києві

27 вересня в Дніпровському районі Києва відбулося відкриття кімнати психосоціальної підтримки для внутрішньо переміщених осіб зі сходу України. Ця кімната стала другою у Києві та десятою в Україні. Адреса кімнати – вул. Миропільська, 19.

Кімната була відкрита в рамках проекту Товариства Червоного Хреста України (ТЧХУ) за підтримки уряду Японії «Підтримка довгострокової соціальної стабільності в Україні», який реалізується з 1 березня 2016 року у Києві, Київській, Полтавській, Сумській, Одеській та Херсонській областях. Проект націлений на вразливих внутрішньо переміщених осіб – жінок і дітей, поранених демобілізованих військовослужбовців та членів їх сімей. Створення кімнат психосоціальної підтримки – «безпечних місць» –  є одним із ключових завдань проекту. «Безпечні місця» працюють на постійній основі, щоб допомогти тим, хто знаходиться в стані стресу і бажає взяти участь у майстер-класах або отримати психологічну підтримку в безпечній та комфортній обстановці.

У кімнаті психосоціальної підтримки для дітей влаштовуватимуть ігри, майстер-класи, уроки малювання і розважальні заходи, для жінок – організовуватимуться групи самодопомоги та різноманітні майстер-класи: орігамі, квілінг, декупаж, малювання, мовні класи тощо. Всі ці активності зменшують психоемоційну напругу, тривогу від травмуючих подій, відновлюють ресурси та налаштовують на позитивне світосприйняття, допомагають адаптуватися до нового життя.

У події взяли участь Рео Морімітсу, делегат із психосоціальної підтримки Японського Червоного Хреста, представники Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця, Національного комітету Товариства Червоного Хреста України, соціальних служб Києва.

Після церемонії відкриття працівники кімнати влаштували для гостей – внутрішньо переміщених жінок і дітей – терапевтичний майстер-клас з виготовлення ліхтариків, що символізують їхні мрії. Зробивши яскраві поробки, учасники розповіли про свої мрії, висловили побажання одне одному і Червоному Хресту та виклали з ліхтариків символічний Чумацький шлях у нове – мирне – життя.

Алла Миколаївна Хабарова, генеральний директор Національного Комітету ТЧХУ: «Ми знаємо, що люди, які постраждали внаслідок збройного конфлікту на сході України, знаходяться майже у всіх областях, і вони потребують нашої допомоги. Приходьте сюди, психологічно розвантажуйтесь. В окремі дні ви можете залишити тут своїх дітей. Одна частина наших волонтерів і співробітників буде займатися дітьми, а друга – мамами. Хочеться побажати, щоб кімната працювала активніше і щоб побільше приходило людей, які будуть отримувати бодай часткове, але вирішення від своїх проблем».

Білал Хуссейн Шах, виконуючий обов’язки голови офісу Міжнародної Федерації Товариств Червоного Хреста і Червоного Півмісяця в Україні: «Перш за все, хочу подякувати Товариству Червоного Хреста України за організацію цієї події. Вона дуже важлива для внутрішньо переміщених осіб та місцевого населення. Я вдячний Японському Червоному Хресту, який надає не лише фінансування, а й технічну підтримку реалізації проекту».

Рео Морімітсу, делегат із психосоціальної підтримки Японського Червоного Хреста: «Я дуже радий підтримувати цей проект, адже Японія та Україна мають тісний історичний зв’язок. Після Чорнобильської катастрофи Україна і Японія намагалися завжди підтримувати одне одного. Як ви знаєте, 5 років тому Японія постраждала від цунамі та катастрофи на атомній електростанції. Тоді багато країн допомагали постраждалому населенню Японії, в тому числі й Україна. А тепер, на мою думку, час нам  підтримати Україну».

Олександра Соя, начальник управління праці і соціального захисту населення Дніпровської районної державної адміністрації: «Для адміністрації Дніпровського району дуже важлива співпраця з такою великою і поважною організацією, як Червоний Хрест. Дніпровський район Києва – особливий. Тут проживає найбільша кількість переміщених осіб у Києві – понад 18 тисяч. Ми зі свого боку забезпечуємо виплату соціальної допомоги, а щодо гуманітарної, психологічної допомоги, то тут нам потрібна підтримка благодійних організації. Ми дуже вдячні вашому проекту, у добру путь!»

Олена, внутрішньо переміщена особа, матір трьох дітей: «Коли ми щойно приїхали, ми не знали, як поводитися, як адаптуватися. Було дуже важко, особливо дітям. Але ця підтримка, ця згуртованість, яку ми тут відчуваємо (ми – наче одна родина!) – це для нас наче поштовх у нове життя. Тут нам завжди кажуть, що треба розвиватися, націлюватися на майбутнє, і сум втрати, який ми всі носимо і який намагаємося придушити в собі, відступає. З допомогою Червоного Хреста ми розуміємо, що треба йти далі».

Ольга Плетка, психолог: «Зовні наша програма може виглядати як розваги, відпочинок, але вона має дуже сильне відпрацьоване наукове підґрунтя. Арт-терапія – це лікування за допомогою творчого вираження. Працюючи з травмою, постраждалі навчаються працювати зі своїми придушеними емоціями і керувати ними. Травмовані люди втрачають здатність відчувати радість, а творчий процес дозволяє розблокувати її. Вони навчаються знову радіти, і це відновлює психіку, прокладає місток з важкого минулого у радісне майбутнє».

Share this post